Danilović: Lekićeva pobjeda obara Đukanovića

Šef Lekićevog izbornog štaba Goran Danilović kaže da bi pobjeda opozicionih kandidata na predsjedničkim izborima dovela do rekonstrukcije parlamentarne većine
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 16:38h

Ako bi sve opozicione strukture podržale Miodraga Lekića kao predsjedničkog kandidata, vrlo je moguće da bi nakon izbora došlo do rekonstrukcije parlamentarne većine jer bi njegova pobjeda valjda obavezala i manjinske stranke da promijene poziciju, ocijenio je šef Lekićevog izbornog štaba Goran Danilović.

Lekić će na predsjedničkim izborima nastupiti kao nezavisni kandidat, ali će mu logističku i svaku drugu podršku pružiti Demokratski front (DF) kojim predsjedava.

DF je, kazao je Danilović, na taj način ostavio prostora svima koji nijesu bili u toj koaliciji da kroz njega “ostvare svoj biološki sat” i da na izborima počne smjene vlasti u Crnoj Gori.

Iako navodi da druge političke organizacije imaju pravo da kandiduju svoje ljude i da se takmiče, Danilović smatra da će “im javnost postaviti pitanje svrsishodnosti kada se već zna da niko drugi od opozicionih kandidata ne može biti tako dobar kao Lekić”.

“Ja se onda pitam čemu bi služila ta inflacija kandidata u ovom trenutku. Možda bi podrška svih nas Lekiću kao jedinom kandidatu opozicije donijela političku satisfakciju svima na kraju”, kazao je Danilović.

On je dodao da bi u toj varijanti građani shvatili da je opozicija izvukla nauk iz proteklih dešavanja.

Šef Lekićevog štaba je kazao i da im naruku ide to što za protivkandidata mogu imati “političke anemične ljude” koji o kandidaturi ne odlučuju u vlastito ime, već zavise od odluke predsjednika partije.

“Oficijalno, Filip Vujanović ako se dogovore u DPS-u i SDP-u može biti kontrakandidat Lekiću, ali je problem što on nije autonomna politička ličnost u Crnoj Gori. On će u susret izborima morati da se osloni na DPS, a Lekić je uradio upravo suprotno, da dobije našu podršku da bude nezavisan čak i od DF-a čiji je predsjednik”, dodao je Danilović.

Upitan kako se Lekićev status razlikuje od Vujanovićevog ako i iza njega stoji partija koja će organizovati kampanju, Danilović je kazao da su to razjasnili: “Lekić je član DF-a koji ne pripada nijednom od konstituenata DF-a i kao takav je predsjednik Fronta.”

On je dodao i da “u tom opozicionom savezu ne postoji ni vizija da bi Lekić u slučaju da bude predsjednik Crne Gore obavljao i funkciju predsjednika DF-a”.

“Vidjeli ste i sami da on tako i ne podrazumijeva politiku, definitivno je da bi čovjek znao da vrednuje sve što je institucija predsjednika, za razliku od g.Vujanovića koji se cijelo vrijeme predsjednikovanja ponaša isključivo kao potpredsjednik DPS-a”, kazao je Danilović.

U predstojećoj izbornoj kampanji Danilović će se, kaže, truditi da otkloni sve nedostatke koji su uočeni u toku proteklih izbora: “Oni su organizacione prirode, izborni štab će biti postavljen vrlo široko, u njemu će naći mjesto svaki činilac koji podržava Lekića, a naravno shodno snagama činilaca biće raspodijeljena i odgovornost na terenu.”

Baš kao i na parlamentarnim izborima, DF će, najavio je Danilović, voditi aktivnu kampanju na Internetu i nastaviti da se obraća mlađoj generaciji.

Kada je u pitanju finansijska podrška Lekićevoj kampanji, poslanik DF-a je pojasnio da tu nemaju mnogo izbora već da će dominantni konstitiuenti DF-a morati najviše da “potegnu”.

“Vjerujem da će različiti ljudi i pojedinci iskoristiti mogućnost, a vjerovatno i političke strukture koje dodatno budu podržavale Lekića da ga podržimo onako kako zakon dozvoljava”, dodao je Danilović.

Srbi vole i Čarlija Čaplina, ali ga ne bi glasali

Govoreći o rezultatima istraživanja javnog mnjenja po kojima je Vujanović najpopularnija ličnost u Crnoj Gori, Danilović je ocijenio da su takva istraživanja nepouzdano jer prosječna ocjena dobijena na takav način ne znači mnogo na izborima.

“Postoji jedna vrsta zabune da će Srbi na izborima, ukoliko se Vujanović kandiduje u ime DPS-a, glasati za njega jer mu daju bolju ocjenu za političku djelatnost nego Đukanoviću. Kada bi se neko sjetio da među popularne ličnosti ubaci Čarlija Čaplina, Srbi u Crnoj Gori vjerovatno bi dali njemu najviše čestitki, ali to ne znači da bi glasali za njega”, kazao je Danilović.

Danilović je uvjeren da Srbi neće glasati za Vujanovića jer je on, ipak, potpredsjednik Mila Đukanovića koji je “do krajnjih granica diskriminisao Srbe u Crnoj Gori”. Za razliku od njih, kazao je Danilović, Lekić se nikad nije udvarao ni srpskom, ni crnogorskom biračkom tijelu.

“Bilo je dosta političkih udvarača i mnogi će na ovim izborima glasati za originalne političare i kazniti ove koje su organizovali prijevremene parlamentarne izbore samo zbog toga što im je prijetila opasnost od ekonomske krize koja će biti na vrhuncu taman za vrijeme predsjedničkih izbora”, zaključio je on.

Dogovoriti se o Andrijevici i Nikšiću

Upitan koliko je realno da samo nekoliko sedmica prije predsjedničkih izbora, opozicija bojkotuju izbore u Nikšiću i Andrijevici, ako ne budu raspisani istovremeno i lokalni u Podgorici, Danilović je kazao: “Lokalni izbori su raspisani na nedopustiv način, uz prećutno učešće Filipa Vujanovića koji je raspisao izbore po nalogu Draga Đurovića. Lično, mislim da je ovdje neophodna jedinstvena akcija opozicije, bez obzira na to što nam se desilo u bližoj prošlosti, uključujući i bojkot.

Ne treba se unaprijed određivati prema izborima u Nikšiću i Andrijevici, već treba da sjednemo u narednih 10 do 15 dana i dogovorimo se oko zajedničkog demokratskog odgovora. Ne želim da forsiram ni jedno rješenje prije dogovora”, kazao je Danilović.

On je dodao bi ako opozicija uspije da se dogovori bez velike polemike i medijske pompe, dogovor višestruko mogao povećati šanse opozicionih kandidata na predsjedničkim izborima.

Galerija

Bonus video: