Bivši diplomata SRJ se lažno predstavlja kao ambasador Crne Gore

Vlada ne zna da se bivši ambasador SRJ Dojčilo Maslovarić lažno predstavlja u inostranstvu
690 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2012. 18:34h

Vlada nije upoznata sa tim da se bivši ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Vatikanu Dojčilo Maslovarić, kome je prije tri godine dala crnogorsko državljanstvo, na međunarodnim skupovima u inostranstvu lažno predstavlja kao ambasador Crne Gore.

Da se Maslovarić, koji je važio za bliskog prijatelja Slobodana Miloševića, sada predstavlja kao diplomatski predstavnik naše zemlje, potvrdila je fotografija sa prijema koji je u Kvinslendu (Australija) organizovala italijanska privredna komora.

Fotografija je objavljena i na njihovom sajtu, a u potpisu se navodi “njegova ekselencija Dojčilo Maslovarić, ambasador Crne Gore”.

Njegovo ime je objavljeno i na sajtu australijskog Rotari kluba gdje piše da je sastanku prisustvovala izvjesna “Karmen Roze počasni konzul Republike Crne Gore”, nakon čega stoji “Dr Dojčilo Maslovarić, ambasador u Peruu“.

Lukšić ne govori šta će uraditi povodom toga

Prema podacima sa sajta Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Crna Gora nije imenovala ambasadore u Australiji i Peru, a nema podataka ni o Roze.

Na pitanje da li je MVPEI upoznat sa tim, “Vijestima” je saopšteno:

“Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija preko svoje diplomatske mreže nije informisano da je bilo ovakve zloupotrebe. Kako pomenuta osoba ne obavlja i nije nikad bila u funkciji ambasodora Crne Gore, ne može u komunikaciji koristiti zvanje “ambasadora Crne Gore”.

Iz Vladinog resora koji vodi Igor Lukšić nijesu odgovorili što će MVPEI preduzeti ukoliko je u pitanju lažno predstavljanje.

Jugoslovenska ljevica

Iako su “Vijesti” početkom 2009. godine objavile da je Maslovarić dobio crnogorsko državljanstvo na predlog kabineta premijera Mila Đukanovića, Ministarstvo unutrašnjih poslova to juče nije željelo da potvrdi.

Na pitanje “da li je i kad MUP dao državljanstvo Maslovariću, iz Službe za informisanje je saopšteno: “Lične podatke iz registra crnogorskih državljana, Ministarstvo unutrašnjih poslova može dati licu čiji su podaci uneseni u registar ili ovlašćenom punomoćniku, shodno Zakonu o crnogorskom državljanstvu i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.“

Mediji iz Srbije su ranije pisali da je Maslovarić jedan od osnivača Jugoslovenske ljevice, te da je u privatizaciji Telekoma posredovao između srpske strane i italijanskog STET-a.

Pisali i da je nakon promjene vlasti 2000. odbio da se vrati u Beograd, čak je tražio i politički azil u Italiji, a da je za vrijeme NATO bombardovanja organizovao promociju knjige Miloševićeve supruge Mirjane Marković u Rimu.

Bonus video: