DPS sve bliži raspisivanju novih izbora u Nikšiću

Nikčević traži razgovor sa šefovima odborničkih klubova u Nikšiću, opozicija ne odustaje od bojkota
27 komentar(a)
Drago Đurović, Foto: Ivan Petrušić
Drago Đurović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.12.2012. 08:51h

Nakon najave opozicije da će bojkotovati rad Skupštine opštine Nikšić, Demokratska partija socijalista (DPS) sve je bliža raspisivanju novih izbora u gradu pod Trebjesom.

Prema saznanjima “Vijesti” konačnu odluku o Nikšiću trebalo bi da donese predsjedništvo DPS-a, u kojem smatraju da u gradu pod Trebjesom treba izbjeći optužbe za preuzimanje gradske uprave političkom korupcijom, zbog čega je skraćenje mandata lokalnom parlamentu najrealnija opcija.

U toj stranci smatraju i da većina koju bi obezbijedio bivši odbornik Pozitivne Crne Gore Drago Đurović ne bi bila stabilna na duge staze. Predsjedništvo DPS-a je na prethodnoj sjednici već najavilo da će nakon izbora Sonje Nikčević podržati novu sjedinicu SO na kojoj bi se Skupštini skratio mandat.

Portparol DPS-a Časlav Vešović kazao je da je Nikčevićeva već pozvala sve odborničke klubove na dogovor oko prioritetnih poteza u lokalnom parlamentu, ali nije prezicizirao hoće li biti raspisani novi izbori u slučaju da opozicija ostane pri odluci o bojkotu.

“DPS-u je na prvom mjestu interes građana i svaku odluku ćemo donijeti u tom pravcu. Da bi bila posvećena rješavanju problema, svakoj vlasti je neophodna stabilna i jasna većina u parlamentu”, kazao je Vešović, dok je šef nikšićkog odbora DPS-a Radivoje-Lala Nikčević kazao da će konačna odluka biti donijeta nakon razgvora nove predsjednice SO sa šefovima odborničkih klubova. “Kada predsjednica opštine sazove kolegijum, vidjećemo hoćemo li uspjeti da se dogovorimo sa opozicijom“.

Opozicija ne odustaje od bojkota

Nikčevićeva je u utorak izabrana za predsjednicu SO glasovima “Evropske Crne Gore” i Đurovića, zbog čega je opozicija odlučila da bojkotuje rad skupštine navodeći da je većina za njen izbor obezbjeđena političkom korupcijom. Odbornik Demokratskog fronta (DF) Veljko Vasiljević kazao je da opozicija ne odustaje od bojkota i istakao da je u planu i organizovanje protesta.

“Nećemo prihvatiti ovakvu situaciju, jer je ovo jedan način izborne krađe i prekrajanja volje građana Nikšića koja je jasno iskazana na izborima“, kazao je odbornik DF-a Veljko Vasiljević.

Odbornik Pozitivne Rade Milošević smatra da bi dolazak na sjednice kojima predsjedava Nikčevićeva bilo “pomirenje sa krađom”.

„Scenario koji DPS priprema je da skrate mandat Skupštini i organizuju nove izbore. Iako imaju većinu, mislim da bi bilo ’providno’ da vladaju na takav način“, smatra Milošević.

Kriza u nikšićkom parlamentu kulminirala je 29. novembra, kada su odbornici “Evropske Crne Gore” i Đurović napustili sjednicu odbijajući da ponovo glasaju za predsjednika SO. Đurović je zbog toga isključen iz stranke, a protiv njega je Tužilaštvo pokrenulo istragu zbog prijave za političku korupciju.

Bonus video: