Depardije postaje crnogorski državljanin?

Pored Crne Gore, "u igri" su i Rusija i Belgija, a izvor francuskog lista navodi da je Depardije rekao da mu je Putin već poslao pasoš
82 pregleda 55 komentar(a)
Žerar Depardije, Foto: Beta/AP
Žerar Depardije, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.12.2012. 08:01h

Slavni francuski glumac Žerar Depardije mogao bi da postane crnogorski državljanin, piše francuski list “Le mond”.

Depardije je navodno rekao da ima tri opcije nakon što se odrekao francuskog državljanstva.

Pored Crne Gore, u igri su i Rusija i Belgija, a izvor francuskog lista navodi da je Depardije rekao da mu je Putin već poslao pasoš.

“Le mond” navodi da je u Belgiji glumac nedavno kupio kuću, dok u Crnoj Gori ima prijatelje i poslove.

“Vijesti” saznaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave nije dobilo predlog da Depardije dobije crnogorsko državljanstvo.

"Njegovo preseljenje preko granice je jadno. Pravi Francuz voli svoju zemlju i pomaže domovini da opet stane na svoje noge, a ne bježi u drugu zemlju"

Depardje bi mogao steći državljanstvo Crne Gore na osnovu zakonske odredbe prema kojoj je "punoljetno lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore”.

Glumac se našao na udaru francuskog premijera Žan-Marka Eroa koji je njegovo preseljenje u Belgiju protumačio kao izbjegavanje povećanih poreza u svojoj rodnoj Francuskoj.

Depardije je kupio kuću u jednom belgijskom selu (Nechino), samo nekoliko minuta udaljenom od francuske granice gdje uživa u selu i prirodi, ali i nižim belgijskim porezima, pa je na sebe navukao bijes Francuza koji se bore s ekonomskom krizom i dižu poreze na luksuz.

"Njegovo preseljenje preko granice je jadno. Pravi Francuz voli svoju zemlju i pomaže domovini da opet stane na svoje noge, a ne bježi u drugu zemlju", rekao je na francuskoj televiziji premijer Ero.

Depardije je posljednji u nizu bogatih Francuza koji su se preselili u Belgiju zbog tzv. "poreza na bogatstvo", odnosno povećanog oporezivanja osoba s imovinom većom od 1,3 miliona eura u Francuskoj.

Bonus video: