Lekić: DPS je spreman na sve da zadrži vlast

Lider Demokratskog fronta kaže da je DPS u Nikšiću poslao opasnu poruku i za državni nivo
53 pregleda 56 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2012. 09:26h

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić je kazao da metodi koje je DPS koristio u Nikšiću daju do znanja da je vrh vlasti spreman na sve ukoliko bude gubio pozicije na državnom nivou.

“I to je jedan od opasnih poruka aktuelne političke ujdurme u Nikšiću”, dodao je Lekić u intervjuu za “Monitor”.

Govoreći o “sposobnosti vlasti da uvijek nađe nekog novog (Draga) Đurovića”, Lekić je kazao da “nestali” odbornik još nije jasno saopštio svoju poziciju, motive i političke poglede, te da njegova konfuzija vjerovatno govori i o drami čovjeka koji je možda pokleknuo pod teškim pritiscima.

“Ali govori i o njegovoj neugodnosti u kojoj se sada nalazi zbog ogromne osude koja se sručila na njega, vjerovatno i na njegovu porodicu, imajući u vidu crnogorske prilike.”

U ovom slučaju se brani i Ustav

Umjesto njega, naglasio je Lekić, političko-etički smisao sumnjivih poteza javno su objašnili premijer Milo Đukanović i funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

“Oni sada bolje od nestalog odbornika znaju motive za njegove poteze, pa advokatski, bajkovitim atributima objašnjavaju i pravdaju ono što odbornik još nije ni saopštio”, kazao je Lekić.

Upitan što opozicija konkretno namjerava da učine kako bi povratila mandat, sagovornik “Monitora” je kazao predstoji borba svim legalnim sredstvima.

“Ovdje se, dakle, ne radi samo o odbrani volje građana Nikšića, nego i o odbrani Ustava. A kršenje Ustava se smatra jednim od najtežih krivičnih dijela. Mislim da se vara vrh vlasti da će njihov naum da mjenjaju izbornu volju proći bez ozbiljnijih potresa na političkoj sceni Crne Gore”, kazao je on i dodao da će tražiti i adekvatan odnos međunarodnih činilaca prema ovome.

Autonoman predsjednik

Govoreći o najboljem nastupu opozicije na predsjedničkim izborima, Lekić je kazao da bi pobjeda opozicionog kandidata označila novu etapu nužnih, progresivnih promjena u crnogorskom društvu.

“Crna Gora je zaslužila da konačno ima u pravom smislu riječi autonomnog predsjednika koji bi bio spreman i da se javno konfrontira sa drugim segmentima vlasti kada je u pitanju zaštita pravne države i principa građanske demokratije”, kazao je on i dodao da bi moguća kohabitacija opozicionog predsjednika države sa ostalim institucijama faktički jedne vlasti bio značajan demokratski iskorak zemlje.

U intervjuu je kazao i da od nove Vlade i premijera očekuje da će “sve slabosti društva prikriti isticanjem tkz. evroatlantskog puta Crne Gore i misionarskom ulogom šefa režima na istom putu.”

“Biće proglašeni antidržavnim i antievropskim elementima svi oni koji budu smatrali da su korupcija i kriminal s jedne strane i evropski put s druge nespojivi, da se time zapravo ukrštaju vatra i voda. Ali kada smo kod te teme, biće zanimljivo što će o tome misliti u Briselu”, poručio je Lekić.

Bonus video: