Merkel Đukanoviću: Velika su očekivanja postavljena pred vas

Njemačka kancelarka je ocijenila i da je Crna Gora tokom prethodnih godina postigla važne etape na putu ka članstvu u EU
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2012. 10:38h

Njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Slovačke Robert Fico i predsjednik Državnog savjeta Narodne Republike Kine Ven Điabao čestitali su juče premijeru Milu Đukanoviću izbor na tu funkciju.

“Velika su očekivanja postavljena pred vas da u Crnoj Gori ojačate vladavinu prava, suzbijate korupciju i organizovani kriminal, te da podstičete održivi ekonomski razvoj i konsolidaciju javnih finansija", navodi se telegramu koji je Merkel uputila Đukanoviću.

Njemačka kancelarka je ocijenila i da je Crna Gora tokom prethodnih godina postigla važne etape na putu ka članstvu u evropskoj i evroatlantskoj zajednici vrijednosti.

Ocijenila da je otvaranje pristupnih pregovora u junu predstavljalo priznanje za napredak koji je Crna Gora ostvarila u sprovođenju reformi, a istovremeno i ohrabrenje da odlučno nastavi tim putem.

Slovački premijer je u čestitki koju je Đukanoviću uručio ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka izrazio ubjeđenje da će Vlada Crne Gore pod njegovim rukovodstvom uspješno nastaviti složene reforme društva u korist građana i da će ujedno napredovati na putu u EU i NATO.

“Ne sumnjam u to da će vaše bogato političko iskustvo i prirodni autoritet pomoći vašoj zemlji da ostvari ove strateške ciljeve", navodi se u pismu iz Bratislave.

Uz želje premijeru Đukanoviću za uspjehe dužnosti, Điabao je naglasio: ,,Vi se oduvijek zalažete za unapređenje prijateljskih odnosa između Narodne Republike Kine i Crne Gore. Smatram da su sada kinesko-crnogorski odnosi pred širokom perspektivom razvoja.”

On je najavio i da je “Kina spremna da nastavi napore u cilju potpunijeg korišćenja platforme saradnje i proširivanja konkretne bilateralne saradnje u svim oblastima.”

Bonus video: