Danilović: Funkcionisanje antikorupcijskog odbora zavisi od vlasti

Danilović smatra da je, suštinski, dobro što će opozicionar predsjedavati tim odborima, i što će opozicija tako makar imati inicijativu
1 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.12.2012. 14:56h

Funkcionisanje antikorupcijskog i odbora za evropske integracije zavisi od toga da li će vlast, čiji članovi čine većinu u tim skupštinskim tijelima, dopustiti da ona profunkcionišu na pravi način, smatra poslanik Demokratskog fronta (DF), Goran DanilovićPredsjednik Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je ranije da je vlast, odlukom da opoziciji pripadne mjesto predsjednika antikorupcijskog odbora u parlamentu, pokazala zrelost, a da je na opoziciji da dokaže je li dorasla tom izazovu.Danilović je rekao agenciji MINA da se ipak ne može govoriti o tome da je vlast nešto dala opoziciji, i da opozicija sada to treba da opravda.

„Prije se može govoriti o tome da vlast treba da dokaže da li je demokratski imalo sazrela, i da li će dopustiti da ti odbori profunkcionišu na pravi način. Jer, nažalost, mi nemamo čak ni paritetan odnos u tim odborima, nego parlamentarna većina ima dominantan broj članova u oba“, precizirao je Danilović.

On je kazao da nije saglasan sa ocjenom Krivokapića da je vlast dala opoziciji da predsjedava sa dva odbora.Danilović je podsjetio da je upravo opozicija, dvogodišnjim insistiranjem, uz podršku civilnog sektora i međunarodnih predstavnika, uspjela da ubijedi vlast i dobije odbore za antikorupciju i evrointegracije.„I sam sam potrošio značajan dio prošlog poslaničkog mandata, gotovo dvije godine, da u različitim inicijativama objašnjavam svrsishodnost toga. Na kraju se dogodila i podrška Socijaldemokratske partije, i mislim da je to jedan plus“, kazao je Danilović.

Neće biti na čelu odboraDanilović smatra da je, suštinski, dobro što će opozicionar predsjedavati tim odborima, i što će opozicija tako makar imati inicijativu.„Sasvim sam siguran da ćemo to što smo izborili znati da vrednujemo i poštujemo, i znati da upravljamo njima“, poručio je on.Danilović je naglasio da nijedan skupštinski odbor, pa ni za evropske integracije i antikorupciju, ne može zamijeniti izvršnu vlast, niti mu je to namjera.„Ne možemo preuzeti na sebe višak odgovornosti, ali moramo stvari pokretati s mrtve tačke. Uvjeren sam da će ti odbori pokazati agilnost koju je, zahvaljujući prije svega opozicionim poslanicima, svojevremeno pokazivao Odbor za bezbjednost i odbranu, a i danas je pokazuje“, naveo je on.U DF-u se nadaju da će svi odbori, pa i za evropske integracije i antikorupciju, biti formirani na prvoj narednoj sjednici Administrativnog odbora. „U opoziciji su u toku konsultacije oko predsjedavajućih mjesta u radnim tijelima koja joj pripadaju, a lako ćemo se dogovoriti i oko potpredsjedničkih mjesta u odborima gdje vlast ima predsjedavajućeg“, kazao je Danilović.Prema njegovim riječima, na Administrativnom odboru je da zakaže sjednicu, a poslije će sve ići brzo. „Što se nas tiče, to bi moglo biti i tokom naredne radne sedmice“, dodao je on.Danilović je kazao da neće biti na čelu odbora za antikorupciju.„Vrlo sam ponosan na činjenicu da sam bio jedan od kreatora ideje da crnogorski parlament bude preko odbora uključen u antikorupcijsku inicijativu, i vrlo zadovoljan što je ta inicijativa u početku izgledala kao nemoguća misija, a završila konstituisanjem stalnog ranog tijela. Tu su moje ambicije završene“, pojasnio je on.Danilović smatra da u opoziciji ima dovoljno ljudi koji taj posao mogu da rade kvalitetno.„Manje je bitno personalno rješenje, važno je da taj posao radi odgovorno. Ko god ga bude preuzeo imaće podršku DF-a“, poručio je on.

Bonus video: