Lukšić: Novi izbori u Nikšiću bi otklonili sve dileme

U Pozitivnoj kažu da neće biti novih izbora, već da DPS treba da vrati mandat. Protiv novih izbora je i Demokratski front
75 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 20:04h

Nakon događaja u Nikšiću, ispostavilo se da opozicija nije u stanju da odgovori volji građana, smatra odlazeći premijer Igor Lukšić, zato su novi izbori za njega pravo rješenje.

"To nije ono što su građani Nikšića željeli i čini mi se da bi najpravednije bilo da se vrlo brzo, nakon što Sonja Nikčević položi zakletvu, zakaže sjednica Skupštine, razmotri skraćenje mandata i raspišu novi izbori. Čini mi se da bi to otklonilo svaku dilemu", kazao je Lukšić TV Vijesti.

Isto želi i SDP.

SDP traži nove izbore u Nikšiću

SDP smatra da je raspisivanje novih izbora u Nikšiću zbog navoda o političkoj korupciji najbolji izlaz iz postojeće situacije u toj opštini.

“SDP se principijelno zalaže za raspisivanja novih izbora, ukoliko postoji bilo kakva sumnja u postojanje političke korupcije, kazao je “Vijestima” izvor iz vrha SDP-a.

Taj izvor je podsjetio da je lider SDP-a Ranko Krivokapić prvi definisao fenomen političke korupcije u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je ta partija u dva navrata, u Podgorici i Andrijevici, bila žrtva političke korupcije i da je praktično jedina partija koja nije pokušavala da se okoristi od te rabote.

Tuponja: Nema novih izbora, DPS neka vrati mandat >>>

DF: Nema potrebe za novim izborima u Nikšiću >>>

On je podsjetio da je bivši odbornik SDP-a Veselin Radenović, mimo odobrenja partijske centrale, podržao koaliciju SNP-a, Nove i PzP-a u Andrijevici, a koje se tada nijesu bunile zbog toga čina. Kasnije je, sada bivši odbornik PzP-a, Uroš Čukić podržao DPS, a ubrzo je i bivši odbornik Nove Boban Vujačić u Podgorici podržao Miomira Mugošu.

Krivokapić je nakon slučaja u Podgorici više puta pozivao nadležne isntitucije da reaguju zbog političke korupcije, ali su policija i tužilaštvo ostali gluvi na pozive predsjednika Skupštine.

On je juče, na zahtjev opozicije zbog sumnje u kupovinu odbornika Pozitivne u Nikšiću, zakazao kolegijum predsjednika Skupštine, na kojem će se raspravljati i o izboru i programu za sastav nove vlade.

Ukoliko SDP bude dosljedan, četiri odbornika SDP-a od 20 koalicije “Za Evropski Nikšić” mogla bi minirati održavanje sjednice lokalnog parlamenta. Ako Drago Đurović iz Pozitivne ostane uz DPS, onda ne bi bilo kvoruma.

Ako DPS bude želio da vlada Nikšićem uz sumnjivu podršku, kao što to radi u Andrijevici i Podgorici, jedna od mogućnosti je da SDP ne podrži izbor gradonačelnika grada pod Trebjesom.

Međutim, izgleda da je i DPS bliži održavanju izbora ili je to pojedinačno mišljenje potpredsjednik DPS-a i odlazećeg premijera Igora Lukšića. On je juče rekao da se zalaže za održavanje novih izbora u Nikšiću, ali je izbjegao da pomene termin politička korupcija.

”I sve ovo što se dešavalo u opoziciji ne odražava volju građana”, kazao je Lukšić i dodao da bi raspisivanju izbora trebalo pristupiti vrlo brzo nakon što predsjednica SO Sonja Nikčević položi zakletvu.

Jovanović: Izbori najpravednije rješenje

Najpravednije i najbolje rješenje za trenutnu situaciju u Nikšiću bi bili novi izbori, ocijenio je predsjednik opštinskog Odbora Socijaldemokratske partije (SDP) tog grada, Milorad Jovanović.

"Sadašnja situacija je toliko komplikovana i neizdrživa za Nikšić da bi najbolje bilo da građani još jednom odluče kome da ukažu povjerenje", kazao je Jovanović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Skupštinu bi trebalo raspustiti na prvoj narednoj sjednici i dati mogućnost predsjedniuku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, da raspiše nove izbore.

"To je realno rješenje i najprihvatljivije da se razbistri situacija u Nikšiću", kazao je Jovanović.

On nije želio da detaljnije komentariše situaciju u nikšićkoj Skupštini dok, kako je obrazložio, ne bude imao više informacija o svemu što se dogodilo.

Jovanović je kazao i da je za sjutra zakazana sjednica Glavnog odbora SDP-a u Podgorici

Bonus video: