Numanović nije ispunio obećanje, Lazović poluistinito o penetraciji

Niži stepen internet penetracije u odnosu na Crnu Goru je u Albaniji – 49% i na Kosovu – 20.5%
7 komentar(a)
Vujica Lazović, Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vujica Lazović, Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.11.2012. 19:56h

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović nije govorio istinu kada je rekao da Crna Gora ima najveću internet penetraciju u regionu, ali jeste kada je kazao da je nivo mobilne penetracije iznad prosjeka EU.

Sa druge strane njegov kolega iz Vlade, ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović slagao je kada je obećao da će svi kontejneri na kampu Konik biti montirani do 20. novembra, pokazuju analize Istinomjera.

"Formiranje posebnog ministarstva, uspostavljanje gotovo cjelokupnog pravnog okvira u skladu sa standardima EU i najveća internet penetracija u regionu i nivo mobilne penetracije iznad prosjeka EU, pokazatelji su da sigurno koračamo prema cilju, izgradnje naše zemlje kao modernog digitalnog društva", rekao je Lazović prije 10 dana.

Podaci međutim govore drugačije jer je procenat korisnika interneta u Crnoj Gori, tzv. penetracija, u prvom polugođu 2012. iznosio 50%, dok je u istom periodu u Sloveniji bio 72,1%, Hrvatskoj 70,7%, u BiH 60%, u Makedoniji 56,7% i u Srbiji 56,4%.

Niži stepen internet penetracije u odnosu na Crnu Goru je u Albaniji – 49% i na Kosovu – 20.5%.

Kada je u pitanju nivo penetracije mobilne telefonije, prema podacima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, na kraju oktobra 2012. broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori iznosio je 1.090.100, što odgovara penetraciji od 175,81%. Prosjek broja korisnika mobilnih telefona u zemljama EU, prema podacima Portio Research Mobile Factbook 2012, u 2012. iznosio je 133,6%.

Zato je izjava ministra Lazovića prema ocjeni Istinomjera poluistinita.

Čekaju se kontejneri

“Sve što smo se dogovorili to i radimo. Bitno je da poštujemo rokove. U narednih 40 dana montiraćemo 200 kontejnera. To je za 150 porodica sa više od 800 članova. Najbitnije je da ćemo uraditi i kvalitetnu vodovodnu i strujnu instalaciju, kako bismo omogućili normalne uslove za život stanovnika kampa Konik.“, rekao je Suad Numanović 10. oktobra.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac je kazao 23. novembra da je postavljeno 180 kontejnera, a da će se do kraja nedjelje i ostale porodice iseliti iz šatora, tako da Numanović obećanje nije ispunio.

Kaluđerović ispunio obećanje, Krivokapić poluistinito

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić je kazao poluistinu tvrdeći da je ta institucija dobila visoke ocjene u u posljednjem izvještaju Evropske komisije (EK).Krivokapić je početkom novembra kazao da je Skupština, zahvaljujući zajedničkim naporima svih parlamentaraca, zavrijedila “visoke ocjene i u posljednjem izvještaju EK, kojim se konstatuje kontinuiran i dinamičan razvoj crnogorskog parlamenta.“Istinomjer podsjeća da izvještaj EK o napretku Crne Gore na putu Evropskih integracija ne sadrži termine kao sto su “visoke” ili “niske ocjene”, i da se u tom dokumentu samo konstatuju preduzete mjere, ali i nedostaci i problemi koje treba riješiti.“EK primjećuje da žene nijesu dovoljno zastupljene u parlamentu, da skupštinski Odbor za ljudska prava, nadležan i za peticije i pritužbe građana, nema određene procedure za postupanje po građanskim inicijativama, kao i da je prvi put otvorena parlamentarna istraga, u vezi sa navodnom korupcijom u privatizaciji Telekoma, ali da je ograničeno praćenje zaključaka odbora koji je vršio istragu”, navodi Istinomjer.U Izvještaju se, kako navode, kaže i da je neophodna dalja obuka postojećeg i angažovanje novog kadra.EK je zaključila da je “ukupno gledano, ostvaren napredak u pogledu funkcionisanja Parlamenta i njegove zakonodavne i nadzorne funkcije u stvarima koje uključuju i vladavinu prava”, kao i da je započeta implementacija nedavno usvojenog zakonodavstva, a administrativni i ekspertski kapaciteti parlamenta su osnaženi. U Izvještaju je konstatovano i da je unaprijeđena transparentnost, ustanovljeni zasebni odbori za evropske integracije i borbu protiv korupcije, kao i da “preduzeti napori da se povećaju zakonodavni i nadzorni kapaciteti parlamenta treba da budu nastavljeni“.“Ako bi ovaj paragraf tretirali kao ocjenu, onda bi to bila ocjena da je ‘ostvaren napredak’, ali, uz sve zamjerke koje su navedene, to nije visoka ocjena. Zato tvrdnju iz izjave predsjednika Skupštine ocjenjujemo kao poluistinitu”, navodi Istinomjer.Na portalu je ocijenjeno da je šef crnogorske diplomatije Nebojša Kaluđerović ispunio obećanje da će Crna Gora 12. novembra postati član Savjeta za ljudska prava

Bonus video: