Kacin: Parlament bi bio jači ukolkio bi opozicija kontrolisala neke odbore

On je naveo da mjesto predsjednika skupštinskog Odbora nije protokolarno ni u jednoj evropskoj zemlji
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 13:36h

Uloga parlamenta u odnosu na Vladu biće jača ukoliko opozicija bude predsjedavala pojedinim skupštinskim odborima, smatra poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

On je naveo da mjesto predsjednika skupštinskog Odbora nije protokolarno ni u jednoj evropskoj zemlji.

„Treba jačati ulogu Skupštine u odnosu na Vladu, a preuzimanje vođenja pojedinih Odbora od opozicije jača ulogu i uticaj parlamenta“, rekao je Kacin agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se sprema za ubrzano približavanje evro integracijama i to je izazov u kome moraju podjednako učestvovati vladajuće i opozicione stranke.

„Moja preporuka je da u pregovoračkom timu budu predstavnici opozicionih stranaka, jer treba stvarati što širi konsenzus, ali ne treba ni izvlačiti opoziciju iz tog procesa jer i oni moraju da preuzmu odgovornost“, precizirao je Kacin.

On je naveo da je evropska praksa da nadzor nad obavještajnim službama i budžetom mora pripadati opoziciji,jer je to, kako je kazao, prvi preduslov kredibiliteta vlasti.

Kacin je ocijenio da u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije moraju sudjelovati sve institucije.

Upitan koliko je dobro što će na čelu Odbora za antikorupciju biti predstavnik opozicije, Kacin je rekao da to omogućava da se otvaraju neka poglavlja koja bi vladajuće stranke teže pokrenule.

„Glavni problem Crne Gore, nije što je jedna ili druga stranka na vlasti, već zbog veličine države. Svi se znaju među sobom, ali ima i manjih država, poput Malte koja je uspješna u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je on, dodajući da je potrebno jačati nezavisnost institucija.

Izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da bi bilo prirodno da da opoziciji rukovodi odborima koje traže.

„Ali, čak da im i vladajuća struktura izađe u susret i da predsjedavanje svim traženim odborima, to je i dalje, u najvećoj mjeri, samo zadovoljavanje forme“, rekla je Uljarević agenciji MINA.

Ona je ocijenila da bi opozicija morala da ima punu kontrolu nad nekoliko skupštinskih tijela.

„Prije svega, nad Odborom za finansije, ekonomiju i budžet, za odbranu i bezbijednost, za ljudska prava, kao i nad eventualno formiranim anketnim odborima, gdje bi opozicija trebalo da ima većinu, što bi onda predstavljalo i suštinski demokratski iskorak i približavanje Skupštine svojoj kontrolnoj funkciji“, rekla je Uijarević.

Ona je navela da mjesto predsjednika Odbora može imati uticaj na rad tog tijela, posebno, kako je navela, kroz konstituisanje dnevnog reda i pozivanje trećih osoba na sjednice.

“Ali suštinski radom odbora dominira većina u tom tijelu, a u svim skupštinskim odborima i tijelima većina je iz vladajuće strukture, što nije praksa u evropskim parlamentima”, rekla je Uljarević.

Upitana da li je dobro što će na čelu Odbora za evropske integracije i antikorupciju biti predstavnici opozicije, Uljarević je kazala da je pozitivan ali nedovoljan iskorak.

„To je nedovoljno da sublimira neizvedenost i nemanje rezultata Nacionalnog savjeta za evropske integracije, i neadekvatnu uključenost Skupštine u taj proces“, zaključila je ona

Galerija

Bonus video: