Nikšić na pragu novih izbora

Predstavnicima Pozitivne je saopšteno da je u DF-u “strpljenje na izmaku” i da im neće dozvoliti da uslovljavaju i da se miješaju u kadrovska pitanja tog političkog saveza
134 pregleda 80 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 11:39h

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Pozitivne Crne Gore nijesu se sinoć dogovorili oko formiranja vlasti u Nikšiću, zbog čega su u gradu pod Trebjesom sve izvjesniji izbori.

Predstavnicima Pozitivne je saopšteno da je u DF-u “strpljenje na izmaku” i da im neće dozvoliti da uslovljavaju i da se miješaju u kadrovska pitanja tog političkog saveza, kazao je “Vijestima” izvor iz DF-a, učesnik sinoćnjeg polučasovnog sastanka.

“Pozitivnoj je predočeno da su prvo pregovore o saradnji kroz platformu izmjestili iz Nikšića temama koje nijesu lokalne i da je nedopustivo da sada koaliciju uslovljavaju kadrovskim riješenjima”, kazao je “Vijestima” taj izvor.

On je dodao da će se o svemu izjasniti Predsjedništvo DF-a na čelu sa Miodragom Lekićem.

Međutim, izvor “Vijesti” iz Pozitivne tvrdi da je DF-u saopšteno da ne uslovljavaju Front jer taj politički savez ima pravo da za gradonačelnika predloži nestranačku ličnost, ali da je za njih Milutin Đukanović neprihvatljiv. Prema tom izvoru, Đukanoviću u Pozitivnoj zamjeraju što se tokom pregovora o formiranju vlasti u Nikšiću ponašao “neodgovorno i neozbiljno”, a predstavnicima Fronta je taj stav detaljno obrazložen.

“Stav Pozitivne je da izbori ne smiju zavisiti od jednog čovjeka i nije riječ ni o kakvim ultimatumima jer DF ima apsolutno pravo da predloži nestranačku lilčnost za gradonačelnika Nikšića”, naveo je sagovornik “Vijesti”

Sastanku u prostorijama Fronta prisustvovali su Andrija Mandić, Milutin Đukanović, Veljko Vasiljević, Milan Knežević i Vera Bulatović, dok su Pozitivnu zastupali Nikola Koćalo, Azra Jasavić, Mladen Bojanić i Vera Miljanić.

Mandić je nakon sastanka kazao da će konačnu odluku o daljim pregovorima u Nikšiću donijeti predsjedništvo Fronta.

“Večeras smo bili efikasni i prešli na konkretan teren. Sve je poznato nama i kolegama iz Pozitivne, sada se samo čekaju konkretni odgovori koji za rezultat mogu da imaju tehničku saradnju u Nikšiću, ali i ponovljene izbore”, kazao je Mandić za TV Vijesti.

Bojanić je rekao da je nekoliko stavki usaglašeno dok stranački organi treba da razmotre nova rješenja, ne želeći da pecizira o čemu se radi.

Funkcioner DF-a Goran Danilović ranije juče je kazao da zahtjev Pozitivne da na čelu Nikšića ne bude predstavnik Nove djeluje kao potcijenjivanje birača jer je Front u tom gradu osvojio 30 odsto glasova. Iz Pozitivne je ranije najavljeno da na mjestu gradonačelnika Nikšića ne može biti predstavnik stranke koja ne poštuje državne simbole. „Zašto birati između onih koji se nijesu takmičili, a preskočiti nas koji smo dobili povjerenje građana“, kazao je Danilović.

”Pozitivna Crna Gora je, sviđalo se to nekom ili ne, nova politička realnost u Crnoj Gori i, uvjeren sam – garant nove političke vrijednosti u našem društvu. Zašto to nekom ko je u protekle 23 godine bio u svojevrsnom političkom klinču ne odgovara, vrlo je jednostavno objasniti”

Danilović je upozorio da Pozitivna ne smije praviti razliku između DF-a i Nove, podsjećajući da je nosilac liste Fronta na izborima u Nikišiću bio potpredsjednik Nove: „S tom činjenicom ne može da se poredi ništa drugo, i nema nijednog građanina Nikšića koji je glasajući za Front zaboravio i da glasa za Novu koja je jedan od konstituenata tog saveza“.

Danilović je tokom dana na svom Fejsbuk profilu optužio Pozitivnu da ucjenjuje Front, navodeći da je Nova sastavni dio i jedna od nosećih snaga Fronta.

Odgovarajući na Danilovićeve tvrdnje, član predsjedništva Pozitivne Goran Tuponja je poručio da ta stranka neće podržati kandidate za čelne funkcije u Nikšiću koji ne poštuju simbole države u kojoj žive. On je naveo da Pozitivna nije krivac što DF ne poštuje dogovor, navodeći da čelnici Fronta žele prvo da obezbijede funkcije, pa tek onda plan za razvoj Nikšića.

„Pozitivna nije ta koja raspored funkcija postavlja u formi ultimatuma, već to upravo čine predstavnici Fronta. To je puna istina, sve ostalo je klasična zamjena teza“.

Radojičić: Serdarima i vojvodama prošlosti ne odgovara budućnost

Sociolog Ivan Radojičić ocijenio je da se jurnjavom za pozicijama u lokalnoj upravi, ucjenama i elementarnim nepoštovanjem dogovora ne može doći do suštinskih promjena, navodeći da razumije ogorčenost i nesrpljenje Nikšićana u vezi sa formiranjem vlasti u tom gradu.

”Pozitivna Crna Gora je, sviđalo se to nekom ili ne, nova politička realnost u Crnoj Gori i, uvjeren sam – garant nove političke vrijednosti u našem društvu. Zašto to nekom ko je u protekle 23 godine bio u svojevrsnom političkom klinču ne odgovara, vrlo je jednostavno objasniti”, rekao je Radojičić.

On je kazao da nova politička realnost traži i insistira na bitno drugačijim pretpostavkama na kojima će se temeljiti buduća politička i ukupna društvena stvarnost.

“Stoga i ne treba posebno da čudi zašto serdarima i vojvodama naše, vjerujem, prošlosti ne odgovara takva budućnost koja je neminovna, i u kojoj je opšti interes, interes građana prioritet nad ličnim i sebičnim potrebama pojedinca”, kazao je Radojičić.

Galerija

Bonus video: