Rastoder: Mustafić je marginalac koji je uvijek virio iza nečijeg šinjela

Rastoder je u dopisu napisao da tu nema ničeg ličnog, već pokušava da bude principijelan
100 pregleda 60 komentar(a)
Šerbo Rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Šerbo Rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.11.2012. 16:41h

Istoričar Šerbo Rastoder odbio je da učestvuje na tribini koju organizuje Bošnjačka dijaspora Crne Gore u Švajcarskoj jer je na istoj trebalo da prisustvuje funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić.

U dopisu koji je uputio tom udruženju i objavio na svojoj Fejsbuk stranici, Rastoder je iznio oštre kritike na račun Mustafića nazivajući ga “marginalcem koji je uvijek virio iz nečijeg šinjela”.

U dopisu je, između ostalog, naveo da između BS i Demokratske partije socijalista (DPS) “nikakvih 'pregovora' nije bilo jer je prije izbora sve bilo dogovoreno”, ali i da bi “priče o opštini Petnjici teško bilo da nije bilo Rifata Rastodera (SDP), njegovog nesebičnog i istrajnog zalaganja i nevjerovatne upornosti”.

“Taman kada je ova priča trebalo da bude dovedena do kraja, on je (ne slučajno) postao prva 'žrtva' unaprijed dogovorene 'bošnjačke politike' o povećanju broja 'Bošnjaka u vlasti'”, napisao je istoričar Rastoder, aludirajući na Rastoderovo povlačenje sa mjesta potpredsjednika parlamenta.

Rastoder je kazao da je potpredsjednik SDP-a, iako je bio član partije, bio pokretač, osnivač i medijator svih akcija bitnih za Bošnjake Crne Gore u zadnjih 20 godina, “pa ako hoćete (zajedno sa mnom) i 'politički otac' Mustafića”.

“Time je samo nastavljena tradicija bošnjačke politike ('miči svakog ko nešto znači')”, napisao je on i napomenuo da nije bio pobornik politike koju je vodio Rastoder.

“Ako bih sudio po onome šta su uradili za svoj narod i šta znače u Crnoj Gori i bio u prilici da u ime 'Bošnjaka' biram između 'Rifata Bošnjaka iz SDP' i 'Sulja, barjaktara iz Gorskog vijenca, bivšeg člana LSCG i velikog nacionalnog Crnogorca kojeg su azbuku bošnjaštva' učili oni koje želi skloniti, onda bi vam valjda bilo jasno koga bih birao”, naveo je on.

Rastoder je u dopisu napisao da tu nema ničeg ličnog, već pokušava da bude principijelan: “Uostalom, Esad Kočan i ja smo daleko više kritičkih tekstova objavili protiv Rifata (tačnije politike koju je personifikovao) nego protiv Sulja, marginalca koji je uvijek virio iz nečijeg šinjela.”

On je rukovodstvu tog udruženja kazao da je njihova želja da učestvuje na tribini sa političarem iz stranke koji po njegovom dubokom sudu ima primaran lični interes a koji pokušava prodati kao interes naroda kojeg navodno predstavlja, ispod njegovih etičkih, intelektualnih, pa čak i nacionalnih normi.

Bonus video: