Pajović i Lekić moraju odustati od početnih stavova ako žele vlast u Nikšiću

Ako opozicione partije pokažu da im dogovor nije jača strana, DPS i SDP bi to mogle da iskorist kao glavni adut za nastavak kritikovanja i omalovažavanja opozicije
20 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.10.2012. 14:48h

Uspjeh pregovora o formiranju lokalne vlasti u Nikšiću jednako zavisi od spremnosti Pozitivne Crne Gore, Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) da zarad kompromisa i postizanja dogovora odustanu od svojih početnih pozicija i zahtjeva.

U slučaju da opozicione partije još jednom pokažu da im dogovor nije jača strana, vladajuće Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) bi to mogle iskoristile kao glavni adut za nastavak kritikovanja i omalovažavanja opozicije.

"Može se očekivati da eventualni neuspjeh pregovora najviše utiče na porast apstinencije među opozicionim biračima. Pretpostavljam da će akteri pregovora ozbiljno računati na tu činjenicu"

Eventualni neuspjeh pregovora, ocijenjuje on, može se odraziti na sve aktere pregovora i u tom slučaju će vanredni lokalni izbori pokazati u kojoj mjeri će štetiti opozicionim partijama.

"Može se očekivati da eventualni neuspjeh pregovora najviše utiče na porast apstinencije među opozicionim biračima. Pretpostavljam da će akteri pregovora ozbiljno računati na tu činjenicu", kazao je Muk.

Iako se pregovori opozicije odvijaju mimo “očiju javnost”, Muk ukazuje da je ove za razliku od prethodnih pregovora obilježio iskorak partije Darka Pajovića:

"Pozitivna je učinila prvi iskorak i preuzela rizik donoseći i objavljujući svoju platformu za pregovore. Imajući u vidu da je tokom izborne kampanje insistirala na podjednakoj distanci od vlasti i opozicije, ovo je konkretan iskorak prema tradicionalnoj opoziciji. Zato su određeni uslovi koje je ova partija istakla prema DF i SNP, korektiv takve odluke”.

Pozitivna je učinila prvi iskorak i preuzela rizik donoseći i objavljujući svoju platformu za pregovore. Imajući u vidu da je tokom izborne kampanje insistirala na podjednakoj distanci od vlasti i opozicije, ovo je konkretan iskorak prema tradicionalnoj opoziciji

Dedović ipak smatra da u susret pregovorima Pajović nije pretjerao sa identitetskim pitanjima koja godinama opterećuju politički sistem i život građana i sa kojima se “jednom zauvijek mora raskrstiti”: “Možda je ovo odlična prilika da se krene u raščišćavanje ove priče i da se okrenemo ka socijalnim i ka ekonomskim pitanjima koja i te kako opterećuju mnogo ozbiljnije nego što su identitetska.”

Bez obzira na heterogenost i različitost stavova unutar DF-a koji mogu biti jedna od prepreka u prihvatanju principa Pozitivne, Dedović smatra da će taj opozicioni savez imati politički kapacitet da prihvatio dio ponuđenih principa i postigne konačan dogovor.

“Vjerujem da će se u Nikšiću formirati opoziciona vlast i da će ta vlast sigurno napraviti jedan iskorak što se tiče i Nikšića i približavanja evropskim standardima”, kazao je on.

NVO aktivista smatra da primjer Nikšića i stvaranje vlasti može biti jedan eksperiment i veoma važan test za sve političke snage u Crnoj Gori.

Jednako optimističan je i Muk koji vjeruje da su opozicione partije dovoljno politički sazrele da mogu da uspješno pregovaraju i postignu dogovor: “Pregovaranje, širenje koalicionog kapaciteta, pozitivna transformacija moraju postati karakteristika opozicionih stranaka ako namjeravaju da vrše vlast na bilo kojem nivou.”

Nosilac odborničke liste SNP-a Dragutin Raičević je kazao da ponavljanje izbora u Nikšiću ne bi odgovaralo opoziciji, ali i da vjeruje da će ipak formirati vlast.

On je rekao da ne vidi svrhu ponavljanja izbora ako bi se ponovili rezultati sa prethodnih,“jer bi se desio status kvo“.

On je kazao da će SNP uskoro razmatrati platformu Pozitivne za formiranje vlasti u Nikšiću, "nezavisno od razgovora Pozitivne sa DF, te da će sjednica OO SNP-a biće održana u srijedu, a nakon nje ove sedmice će biti i sjednica GO partije.

Nosilac liste DF-a u Nikšiću Strahinja Bulajić kazao je da se nada da će dogovor o formiranju vlasti u tom gradu biti postignut: “Nadam se da će kompromis biti postignut, ali da li će se desiti ne znam, jer to ne zavisi samo od Fronta“.

Milić za dogovor

Rukovodstvo SNP-a i Pozitivne je juče razgovaralo o situaciji u Nikšiću, ocjenjujući da su otvoreni razgovori političkih subjekata neophodni za donošenje odluka u najboljem interesu građana.

To je prvi razgovor rukovodstava ovih partija povodom eventualnog formiranja vlasti u tom gradu. U zajedničkom saopštenju Pozitivne i SNP-a se navodi da su sastanku prisustvovali: Srđan Milić i Darko Pajović, te njihovi saradnici Aleksandar Damjanović i Mladen Bojanić.

"Uz obostranu spremnost da se nađe rješenje za formiranje vlasti u Nikšiću i prevaziđu sva eventualna pitanja koja mogu ugroziti jasno izraženu volju građana Nikšića na nedavno održanim lokalnim izborima”, kaže se saopštenju.

Bonus video: