SASTAO SE SA MINISTARKOM VOJSKE FRANCUSKE

Bošković: Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije Zapadnog Balkana

Bošković je apostrofirao ulogu Crne Gore kao promotera prozapadnih vrijednosti i Sjevernoatlantskog saveza u regionu
4 komentar(a)
Predrag Bošković, Florans Parli, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Florans Parli, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 30.01.2019. 14:59h

Crna Gora će ostati posvećena jačanju saradnje sa saveznicima, kao dio porodice država čiji se odnosi zasnivaju na povjerenju i uzajamnoj podršci, saopštio je danas crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane tokom boravka u Parizu, ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković imao zvaničan bilateralni susret sa ministarkom vojske Francuske, Florans Parli, a tema sastanka bili su modaliteti za unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, a razmijenjena su i mišljenja o savremenim bezbjednosnim izazovima.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je Bošković apostrofirao ulogu Crne Gore kao promotera prozapadnih vrijednosti i Sjevernoatlantskog saveza u regionu, kao i značaj podrške koju je Francuska pružila Crnoj Gori u reformi sistema odbrane, dosadašnju saradnju u oblasti vazduhoplovstva i mornarica dvije vojske, naoružanja, učenja francuskog jezika, učešća u mirovnim misijama i kodifikacije.

Bošković je naveo da Crna Gora izuzetno cijeni vidljivo prisustvo Francuske u regionu Zapadnog Balkana, istakavši da "ovaj region ne može biti stabilan bez jasne evroatlantske vizije, kao što ni Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije Zapadnog Balkana".

Poručio je i da se jedino zajedničkim naporima možemo izboriti sa bezbjednosnim izazovima, te potvrdio spremnost Crne Gore za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, kako bi doprinijela globalnoj bezbjednosnoj sceni, u cilju očuvanja mira i stabilnosti.

"Bošković je upoznao Parli da Crna Gora intenzivno radi na modernizaciji vojne opreme, što će omogućiti našoj Vojsci da se ravnopravno sa saveznicima suoči sa savremenim bezbjednosnim prijetnjama, te da je Crna Gora odabrala sistem kolektivne odbrane kao svoju budućnost, i opredijelila se za kontinuirano ulaganje u sistem odbrane, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva odbrane su naveli da se Parlizahvalilia crnogorskom kolegi na posjeti, izrazivši zadovoljstvo postignutim napretkom i reformama u sistemu odbrane Crne Gore, uz očekivanje da će i ostale zemlje regiona slijediti naš primjer.

"Naglasila je da je naša zemlja prepoznata kao kredibilan saveznik, te da će punopravno članstvo Crne Gore doprinijeti stabilnosti međunarodne zajednice. Francuska ministarka se posebno fokusirala na bezbjednosne rizike i prijetnje današnjice, te istakla da se saveznici moraju držati skupa, kako bi na pravi način sačuvali vrijednosti koje baštine demokratska društva. Poručila je da će Francuska nastaviti da podržava Crnu Goru, u cilju jačanja njenih kapaciteta u oblasti sistema odbrane i bezbjednosti", rekli su iz Ministarstva odbrane.

Iz tog Vladinog resora su naveli i da su se sagovornici složili da postoji prostor za intenziviranje odbrambene saradnje dvije zemlje, te izrazili spremnost za jačanje odnosa u predstojećem periodu, u domenu zajedničkog interesa.

Bošković boravi na sajmu naoružanja "Eurosatory 2018", koji traje do 15. juna u Parizu.

Preporučujemo za Vas