Uljarević: Povratak Đukanovića nije dobar ni za njega ni za Crnu Goru

DPS do sada nije radila na pravi način na stvaranju alternativnog lidera Đukanoviću
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 14:24h

Demokratska partija socijalista (DPS) ne može da zadrži političku snagu koju je imala, i to je osnovni razlog eventualnog povratka njenog lidera Mila Đukanovića na neku od čelnih funkcija u državi, smatra izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.Ona je navela da DPS do sada nije radila na pravi način na stvaranju alternativnog lidera Đukanoviću. „Time je DPS došao u situaciju da je njegov najveći adut istovremeno i njegovo najveće opterećenje, a Đukanović i partijska struktura je dovedena u poziciju neizvjesnosti političke budućnosti“, rekla je Uljarević agenciji MINA.Ona je ocijenila da je i sam Đukanović mogućnost povratka iskoristio tokom predizborne kampanje za mobilizaciju biračkog tijela koalicije Evropska Crna Gora.

Uljarević je dodala da je realnije za očekivati da se Đukanović bude kandidat DPS-a za predsjedničke izbore, navodeći da bi njegov povratak u bilo koju od državničkih funkcija ne može biti dobar ni za Crnu Goru ni za njega samog.Upitana da li će, ukoliko Đukanović bude premijer biti promjena u sastavu Vlade, jer je to najavljivano tokom kampanje, Uljarević je kazala da se promjene u Vladi mogu očekivati i ako lider DPS-a ne bude ne bude mandatar. „Te promjene će biti značajne. Obim i njihov sadržaj ukazaće koliko je vladajući režim svjestan problema u kojima se Crna Gora nalazi i načine moguće rješenja istih. Upravo će kvalitet te Vlade odrediti da li će se DPS uspjeti revitalizovati ili ne“, kazala je Uljarević.

Kada glasate za DPS koaliciju misli se na ĐukanovićaProfesor Vladimir Goati smatra da bi povratak Đukanovića na premijersku ili funkciju predsjednika države bio izlazak u susret volji birača vladajuće koalicije.

„Kada se u Crnoj Gori glasa za koaliciju u kojoj je DPS onda se prije svega misli na Đukanovića. To je glavni reazlog njegovog eventualnog povratka, ne vjerujem da postoje drugi razlozi koji su se mogli čuti, da bi se Đukanović vratio na funkciju zbog imuniteta“, rekao je Goati agenciji MINA.Goati je kazao da Đukanović u najvećoj mogućoj mjeri personaliziju ono što je DPS do sada uradila, navodeći da bi njegov povratak na neku od čelnih funkcija bi bio dobar potez za glasače te stranke.„Ako je neko pojedinačno ostavio najviše traga, i uglavnom pozitivnog u jednoj zemlji, onda je to od 1997. Godine uradio Đukanović. Preptostavljam da je njegov povratak izlazak u susret volji birača“, kazao je Goati.Prema njegovim riječima, biračko tijelo vladajuće koalicije pokazalo je začuđujuću dozu stabilnosti i otpor nekim novim snagama na crnogorskoj političkoj sceni. „Koalicija Evropska Crna Gora imaće 39 mandata, a u prethodnom sazivu parlamenta imala je 48 poslanika, što govori da je ipak ekonomska kriza malo oštetila biračko tijelo vladujeće koalicje ali nedovoljno i površinski“, zaključio je Goati.

Galerija

Bonus video: