Husović: Manjinama mjesto potpredsjednika Skupštine

On je kazao da, što se tiče predstavnika manjinskih partija, Vlada može da bude formirana i naredne sedmice
16 komentar(a)
Raft Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raft Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.10.2012. 13:39h

Dodjeljivanje funkcije potpredsjednika parlamenta predstavniku manjinskih partija predstavljalo bi uvažavanje autentičnih zastupnika nacionalnih zajednica i dobra poruka Evropskoj uniji (EU) da država učvršćuje poziciju manjina u institucijama, smatra lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović.On je kazao da, što se tiče predstavnika manjinskih partija, Vlada može da bude formirana i naredne sedmice, ali da Evropska Crna Gora treba da “poradi na tome”, jer novu izvšnu vlast čeka mnogo obaveza.Upitan da li smatra da bi ovog puta jedan od potpredsjednika parlamenta trebalo da bude iz manjinskih partija, Husović je kazao da im personalna rješenja nijesu u prvom planu.“Ali smatramo da bi takav ustupak Evropske Crne Gore bio dobar znak uvažavanja manjinskih partija kao autentičnih zastupnika nacionalnih zajednica. Ujedno to je dobra poruka prema EU da Crna Gora učvšćuje poziciju manjnskih naroda u institucijama”, rekao je Husović agenciji MINA.

Bošnjaci najbrojniji među manjinamaOn je ponovio da smatra da dolazi vrijeme da neko iz manjinskih naroda, “a Bošnjaci su najbrojniji među njima”, bude na jednoj od najviših državnih funkcija.

“To bi svakako bila dobra potvrda društvene realnosti multietničke i multivjerske Crne Gore”, smatra Husović.On je naglasio da za njih nijesu u prvom planu personalna ili resorna rješenja, već sistemsko rješavanje nekih pitanja važnih za manjinske narode u Crnoj Gori. “Tu mislimo, u prvom redu, na veća ulaganja u sredine u kojima žive manjinski narodi”, naveo je Husović.

Husović je pojasnio da su zahtjevi BS-a za učešće u vlasti nakon poslednjih izbora sličnim onim i 2009 godine, kada su sklapali preizborni savez.“Imali smo razumijevanje za sporiju dinamiku ostvarivanja ovih zahtjeva, zbog globalne ekonomske krize i evropskih obaveza države, ali mislimo da su sada stvoreni preduslovi da se ova pitanja rješevaju temeljnije i brže”, ocijenio je Husović.

Bonus video: