DPS i SDP prevazišli nesuglasice u Kotoru, u vlasti i LP i HGI

U protekle četiri godine na vlasti u Kotoru je bila koalicija DPS-LP-HGI, dok je SDP bila opoziciona partija
4 komentar(a)
Kotor sastanak, Foto: Ivana Komnenić
Kotor sastanak, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 20.10.2012. 14:23h

Ako je suditi po izjavama predstavnika kotorskog DPS-a i SDP-a, nakon prvog kruga razgovora o formiranju buduće koalicione vlasti, može se zaključiti da je u Kotoru izvjesna koalicija suverenističkog bloka, odnosno DPS-SDP-LP-HGI.

Da je prevaziđena netrepeljivost DPS-a i SDP-a na lokalnom nivou koja je počela još u predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2008. govori i to da su se nakon zvaničnog razgovora, čelnici lokalnih odbora ove dvije partije preselili iz stranačkih prostorija u jedan lokal u Starom gradu gdje su uz kafu nastavili razgovor u nešto opuštenijoj atmosferi.

"Optimista sam da ćemo se dogovoriti, usaglasiti, i na osnovu ocjene izborne snage partija što prije konstituisati vlast jer je to u interesu svih građana. Pregovori idu u dobrom smjeru", kazao je "Vijestima" predsjednik kotorskog DPS-a Boro Kašćelan.

Nakon lokalnih izbora 14. oktobra najjača politička partija u Kotoru DPS izgubila je čak četiri mandata u odnosu lokalne izbore 2008. kada su imali 15 mandata

"Na ovom sastanku napravili smo jednu dosta kvalitetnu platformu za pregovore gdje smo se dogovorili prvo o kvantifikaciji učešća u vlasti svih potencijalnih koalicionih partnera, DPS, SDP, LP i HGI. I nakon što identifikujemo ona mjesta koja su politička, odnosno koja su bitna za vršenje vlasti i razvoj Kotora ići ćemo u raspodjelu proporcionalno onome što se dobilo na izborima i dogovarati se da kadrovska rješenja budu kvalitetna", kazao je Lompar.

Kotorski DPS je imao odvojene razgovore sa čelnicima Liberalne partije i HGI, koji su iznijeli svoja viđenja razvoja Kotora i programske ciljeve, a 22. oktobra će, kako je rečeno, na izvršnom odboru partije analizirati prvi krug pregovora i zahtjeva koje su iznijele ove tri partije.

Nakon lokalnih izbora 14. oktobra najjača politička partija u Kotoru DPS izgubila je čak četiri mandata u odnosu lokalne izbore 2008. kada su imali 15 mandata.

Kotorski parlament čine 33 odbornika, a većinu od 17 odbornika DPS može da formira sa SDP-om koja je osvojila četiri mandata i Liberalnom partijom koja ima dva mandata i sa jednim odbornikom HGI imali bi 18-članu većinu.

U protekle četiri godine na vlasti u Kotoru je bila koalicija DPS-LP-HGI, dok je SDP bila opoziciona partija.

LP je imala potpresjednika Opštine, dva sekretarijata u izvršnoj vlasti i mjesto direktora lokalne Turističke organizacije, a HGI mjesto potpresjednika Opštine.

Bonus video: