Ministri promovisali svoje partije na račun građana

MANS je podsjetio da su predstavnici Vlade u periodu od avgusta do oktobra realizovali ukupno 65 zvaničnih posjeta različitim crnogorskim opštinama
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 14:19h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je juče saopštila da su “pojedini ministri u Vladi Crne Gore potpuno svjesno zloupotrebljavali svoju državnu funkciju u cilju promocije interesa svoje partije i njenog što boljeg pozicioniranja uoči posljednih izbora".

MANS je podsjetio da su predstavnici Vlade u periodu od avgusta do oktobra realizovali ukupno 65 zvaničnih posjeta različitim crnogorskim opštinama, što je za nekoliko puta više nego za kompletan period od početka godine.

U toj NVO tvrde da su funkcioneri posjete koristili da reklamiraju "rezultate" Vlade i tada otvarali gotove, polugotove, pa čak i tek započete infrastrukturne projekte, ali i najavljivali nova radna mjesta i kredite za zapošljavanje.

"Važno je napomenuti da se razvojni projekti najčešće finansiraju iz državnog budžeta koji se puni novcem svih građana koji plaćaju porez, pa se ne mogu i ne smiju koristiti za predizbornu promociju bilo kojeg političkog subjekta", stoji u saopštenju MANS-a.

Vladini funkcioneri su, tvrde u ovoj NVO, prijepodne u nekoj opštini imali zvaničnu posjetu i otvarali objekte, a poslijepodne prisustvali promociji svojih partija.

"Ovo upućuje na zaključak da posjete nisu ni u kom slučaju bile redovne, već vrlo brižljivo vremenski planirane kako bi se poklopile sa političkom promocijom DPS-SDP koalicije na terenu", navodi se u njihovom saopštenju.

Da bi se ovakve zloupotrebe spriječile, navode iz MANS-a, članom 50a Zakona o izboru odbornika i poslanika je definisano da javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti.

"Iako se svake godine ovo konstatuje kao jedan od problema u predizbornoj kampanji, javni funkcioneri DPS-SDP koalicije ni ovog puta nisu odustali od mogućnosti da na račun svih građana naprave političku promociju svojih stranaka", stoji u njihovom saopštenju.

MANS je prije dva dana objavio krivične prijave protiv gradonačelnika iz redova DPS-a i SNP-a koji su tokom kampanje imali veće troškove, čime su zloupotrijebili državne resurse.

U MANS-u tvrde da su ministri u radne posjete opštinama išli i kada njihov odlazak nije imao “ni smisla ni povoda”

Navode MANS-a da je više trošio negirao je gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš.

Iz Opštine Pljevlja ustvrdili su da nijesu imali troškove mimo onih planiranih budžetom.

“Tačna je tvrdnja MANS-a da je potrošnja u iznosu od 111.405 za avgust veća od dozvoljenog prosjeka ali ta potrošnja nije inicirana od strane opštine Žabljak niti je rezultat političke kampanje”, kazali su iz Opštine Žabljak.

Besmislene posjete

U MANS-u tvrde da su ministri u radne posjete opštinama išli i kada njihov odlazak nije imao “ni smisla ni povoda”.

"Tako je šef diplomatije Nebojša Kaluđerović prisustvovao potpisivanju ugovora o izgradnji sportske dvorane na Žabljaku. Ministar zdravlja Miodrag Radunović je bio na potpisivanju ugovora o prodaji mljekare "Zora" u Beranama, a u Kotoru je obećao otpis duga za vodu koju kotorska bolnica ima prema gradskom vodovodu".

"Ministar Duško Marković je u posjeti Rožajama sa gradonačelnikom Nusretom Kalačem razgovarao o ravnomjernom regionalnom razvoju i fondu za stipendiranje studenata", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: