Nakon protesta protiv Vlade došao na slavlje Evropske Crne Gore

Iako je bio redovan na građanskim protestima, aktivista Studentske unije Ivan Bulić među prvima stigao na proslavu pobjede
403 pregleda 124 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 11:49h

Podgorica - Aktivista i generalni sekretar Studentske unije (SU) Ivan Bulić je u nedjelju veče kritiku Vladine politike i borbu za prava studenata zamijenio slavljem u izbornom štabu koalicije Evropska Crna Gora-Milo Đukanović .

Iako je od januara bio redovan na građanskim protestima zbog politike Vlade Igora Lukšića, Bulić je u društvu svog oca Zlatka Bulića, direktora Zavoda za zaštitu prirode, u nedjelju među prvima stigao na proslavu pobjede vladajuće koalicije u zgradi stare Vlade. Uz njega je slavlju prisustvovalo oko tri stotine pristalica vladajuće koalicije koje su oko ponoći uz šampanjac slavile pobjedu i skandirale lideru DPS-a Milu Đukanoviću. Bulić tvrdi da je na slavlje došao kako bi na licu mjesta dobio pravu i objektivnu informaciju o izbornoj pobjedi.

“Pravu informaciju možete dobiti samo iz prve ruke, ako budete tamo gdje želite, a ne preko naših medija jer smatram da su mediji u Crnoj Gori jako loši. Da je pobijedio Srpski nacionalni savez mislim da bih najbolju informaciju dobio na njihovoj proslavi, jer mediji izvuku samo jednu rečenicu koja njima odgovara i u zavisnosti od toga koga oni podržavaju”, tvrdi on.

Tokom građanskih protesta protiv Vlade koje su organizovali Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Unija slobodnih sindikata i Studentska unije, Bulić je bio jedan od redovnih učesnika protestnih šetnji. Kada je najavljujući građanske proteste nedaleko od centrale DPS-a sa grupom aktivista dijelio flajere "Vrijeme je", na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog došlo je do incidenta jer je vozač “mercedesa” nekoliko metara automobilom gurao Bulića koji je pokušavao da ga spriječi da probije blokadu. Tokom protesta bio je i učesnik MANS-ovih performansa zbog odluke Vlade da poveća cijene električne energije.

Na pitanje da li je korektno da kao aktivista Studentske unije koja se borila protiv Vladine politike, prisustvuje izbornoj pobjedi koalicije iz koje je bio premijer i većina bivših ministara, Bulić je kazao da je SU unija svih studenata i da nijesu svi, kao on, protiv aktuelne politike.

“Mi moramo da privučemo sve studente bili oni članovi DPS-a i da za sve imamo normalan stav koji će za sve biti blizak. Sa protestima smo definitivno odstranili ljude koji podržavaju DPS, jer smo izgledali kao 'anti-DPS' organizacija, a u stvari smo studentska organizacija”.

Studentska unija je prije godinu počela da istupa u javnost sa porukama predstavnicima izvršne vlasti da treba da odu jer je ekonomsko-socijalna situacija u zemlji sve gora. Unija je tada tražila besplatno visoko obrazovanje, a za državni Univerzitet je tvrdila da je postao mašina za proizvodnju partijskih knjižica, a ne mašina za proizvodnju znanja.

Izuzetno oštre kritike aktivisti Unije upućivali su i kolegama koji vode Studentski parlament, a istovremeno su bili članovi Demokratske partije socijalista ili Socijaldemokratske partije. Aktivisti Unije su nakon velikog studentskog protesta osudili prisustvo predstavnika mladih DPS-a i poručili da su oni "ponajmanje dobrodošli, jer je njihova partija dovela do loše ekonomsko-socijalne situacije u Crnoj Gori.

Jedan od razloga zbog kojih je sjedio u masi koja je skandirala čelnicima aktuelne vlasti, kako tvrdi Bulić, je što je po uvjerenju eklektik pa nije ni na čijoj strani, jer smatra da nigdje nije koncentrisano samo dobro ili samo zlo. “Razlog je i taj što smatram da crnogorski narod nije ni glup ni lud da bi 23 godine birao istu stvar, tako da oni najbolje znaju što je najbolje za njih.

”Iako je bio među pristalicama koje su odmah nakon zatvaranja birališta više od sat čekale da ih obezbjeđenje u staroj zgradi Vlade pusti u kongresnu salu, Bulić tvrdi da za razliku od svog oca nije član DPS-a. Na građanskim protestima, kako tvrdi, izjasnio se kao Crnogorac.

“Svi ljudi znaju ko sam i što sam. Sem toga pričam crnogorskim jezikom i podržavam Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Crnogorci i nemaju previše izbora na političkoj sceni i potpuno je logično da se po tim nacionalnim pitanjima pronađe u koaliciji Evropska Crna Gora-Milo Đukanović, ali to ne znači da sam za njih glasao”, tvrdi Bulić.

Blažo slavio uz oca

Učešće bivšeg protestanta zbog Vladine politike nije bio jedini kuriozitet proslave u staroj zgradi Vlade, jer je na slavlju uz Mila Đukanovića prvi put bio i njegov sin Blažo. Đukanovićev naslijednik koji od prošlih izbora na biračko mjesto dolazi sa roditeljima, ovoga puta pridružio se ocu i na proslavi pobjede.

Dok su se pristalice okupljale u stranačkoj centrali mladi Đukanović je bio u kancelariji u kojoj se nalazio stranački vrh.

Prije nego što se Đukanović u društvu ostalih funkcionera Evropske Crne Gore obratio pristalicama, masi se uz pratnju obezbjeđenja i prijatelja pridružio i Blažo koji je ocu aplaudirao i klicao iz prvih redova.

Galerija

Bonus video: