Leković: EK u novom Izvještaju o napretku Crne Gore nije rekla ništa novo

"Ako je suditi po onome kako ispunjavamo sve preporuke, problem sukoba interesa će vrlo brzo biti riješen", kazao je Leković
58 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Leković, Foto: Vesko Belojević
Slobodan Leković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.10.2012. 17:31h

Predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodan Leković ocijenio je da eksperti Evropske komisije (EK) u novom Izvještaju o napretku Crne Gore za 2012. “nijesu ništa novo rekli”.

“To smo znali i to smo ponavljali na bilateralnim sastancima tokom skrininga za poglavlja 23 i 24. Znamo da za nadležnosti koje su nam date novim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa treba više ljudi, ali i opreme, te tehničke podrške i opreme”, rekao je Leković za “Vijesti”.

U Izvještaju o napretku se navodi da profesionalni kapaciteti i nezavisnost nadzornih institucija, posebno Komisije za sprečavanje sukoba interesa, Državne izborne komisije i Državne revizorske institucije moraju biti ojačani.

Leković je odbacio mogućnost da se nedostatak profesionalnih kapaciteta Komisije odnosi na integritet zaposlenih, posebno članova tog tijela.

"Namjerno smo gađali u sam vrh, a na narednoj sjednici donijećemo odluke za one kojima smo našli da im se ne slažu podaci iz izvještaja sa, recimo, katastarskim podacima”, napominje Leković

U dokumentu iz Brisela je ukazano i na to da Komisiji za sprečavanje sukoba interesa nedostaju nadležnosti koje bi omogućile kontrolu neosnovanog bogaćenja, pristup podacima banaka javnih funkcionera ali i bazama drugih državnih organa, kako bi na pravi način kontorlisali tačnost podataka iz izvještaja o imovini i prihodima.

“Neophodno je poboljšanje administrativnih i profesionalnih kapaciteta”, smatraju u EK.

Ove konstatacije ponovio je i šef Delegacije Evropske unije (EU) Mitja Drobnič, uručujući Izvještaj premijeru Igoru Lukšiću.

“Moraju se ojačati organi poput DRI, DIK i Komisije za sprečavanje sukoba interesa”, preporučio je Drobnič.

Predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa ipak tvrdi da oni nastoje da ispoštuje sve preporuke EK i drugih međunarodnih instanci.

“Tako smo inicirali izmjene i dopune Zakona, počeli provjeru imovine, koristeći katastarske podatke i to za 181 funkcionera, od čega je 80 odsto državnih. Namjerno smo gađali u sam vrh, a na narednoj sjednici donijećemo odluke za one kojima smo našli da im se ne slažu podaci iz izvještaja sa, recimo, katastarskim podacima”, napominje Leković.

On dodaje da je Komisija svjesna da mnoge stvari treba poboljšati, s obzirom na nove nadležnosti, ali da se na tome svakodnevno radi.

“Ako je suditi po onome kako ispunjavamo sve preporuke, a uz ojačane administrativne kapacitete, posebno opremu i novac da zaposlimo još ljudi, problem sukoba interesa će vrlo brzo biti riješen. Što se Komisije tiče, možemo u Evropu za dvije godine”, zaključio je Leković.

Bonus video: