Evropu brine mogući povratak Đukanovića

Zabrinuti su zbog čestih izvještaja o organizovanom kriminalu i korupciji za koju neki kažu da ide do samog vrha
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.10.2012. 16:08h

Demokratska partija socijalista se sprema za pobjedu na parlamentarnim izborima 14. oktobra, ali politički povratak Mila Đukanovića, osnivača DPS-a, koji je dominirao u crnogorskoj politici dvije decenije, podigao je nivo zabrinutost u Evropskoj uniji kada je riječ o odlučnosti vlade da sprovede reforme, piše “Juropian vojs”.

U tekstu autora Tobi Vogela navodi se da pobjedu DPS-a predviđaju i istarživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori.

“Pobjedom u nedelju, DPS bi bio jedina stranka na zapadnom Balkanu koja je ostala na vlasti bez prekida od raspada komunističkog bloka prije dvije decenije, sa Đukanovićem u svojstvu predsjednika ili premijera”, naveo je Vogel u tekstu pod nazivom “Socijalisti spremni za pobjedu na izborima”.

Prema pisanju EV, nije jasno zašto se Đukanović vratio na političku scenu s obzirom na to da je premijersku funkciju predao u decembru 2010. “mladom reformatoru Igoru Lukšiću”.

“Zvaničnike EU i diplomate, koje su pozdravili imenovanje Lukšića, muče političke prilike u Crnoj Gori. Sa jedne strane oni osjećaju da - zahvaljujući njegovom pragmatizmu i pro-evropskom stavu, i autoritetu unutar DPS-a - Đukanović može ispuniti obećanja. Sa druge strane, zabrinuti su zbog čestih izvještaja o organizovanom kriminalu i visokog nivoa korupcije u zemlji - korupcije za koju neki kažu da ide do samog vrha”, navodi Vogel.

On podsjeća da je “Švedska, tiho uz podršku Francuske i Holandije, ranije ove godine, nastojala da odloži odluku država članica da otvori pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom”.

Vogel još dodaje da je evropski komesar za proširenje Štefan File, predstavljajući Izvještaj o napretku Crne Gore za 2012. rekao da ne vidi prepreku za ulazak u sljedeću fazu pregovora o članstvu Crne Gore u oblastima u kojima proces skrininga pokaže visok stepen usaglašenosti sa evropskim zakonodavstvom, možda čak i prije kraja godine.

“Izvještaj EK objavljen je nedavno, a u njemu su naglašena pitanja vladavine prava, nezavisnog sudstva, korupcije i organizovanog kriminala”, podsjeća Vogel.

Bonus video: