Brajović: Tvrdnje MANS-a o biračkom spisku su netačne

Rekao je da je neodgovorno pričati da je neki spisak tačan sto odsto, ali i ponovio da je birački spisak Crne Gore najtačniji u zemljama regiona
10 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Jelena Jovanović
Ivan Brajović, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 10.10.2012. 18:39h

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović kazao je danas da nijesu tačne tvrdnje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja je saopštila da je, nakon analize zaključenog Centralnog biračkog spiska (CBS), utvrdila da je izbrisan samo zanemarljiv dio neregularnosti na koje su ranije ukazali.

"Komentarišem to na isti način kao i kada se ta tvrdnja prvi put prvi put pojavila. To apsloutno nije tačno".

"Čini mi se da smo na sasvim argumentovan način i crnogorskoj javnosti i predstavnicima međunarodne zajednice i jednom broju ambasada koje postoje u Crnoj Gori vrlo argumenentovao pokazali kako vodimo birački spisak, kakva je to evidencija, koliko je ona precizna".

MANS: Ostala vojska duplih birača >>>

"Mislim da je kod svakog dobronamjernog to apsolutno razumljivo i prihvatljivo objašnjenje", kazao je Brajović.

Rekao je da je neodgovorno pričati da je neki spisak tačan sto odsto, ali i ponovio da je birački spisak Crne Gore najtačniji u zemljama regiona.

"Rekao sam nešto što i sad ponavljam, da je spisak najtačniji u svim zemljama regiona i siguran sam da je apsolutno na nivou zemalja Evropske unije. Naš izborni proces ima takve kontrolne mehanizme da je bilo kakava zloupoterba nemoguća".

Iz MANS-a su podsjetili da je iz finalnog CBS izbrisano 290 lica sa identičnim matičnim brojevima koja su bila upisana na više biračkih mjesta

"Znate da imate sve mehanizme obilježavanja prilikom glasanja tako da ne može doći neko ko je jednom glasao, drugi put da glasa".

"Takođe, na svakom biračkom mjestu, pogotovo kad ima više političkih aktera koji učestvuju u izbornoj utakmici, imate njihovu organizovanu kontrolu, jer svi imaju pravo i mogućnost da imaju predstavnika u biračkom odboru. Tako da apsolutno ne može biti zloupotreba", ocijenio je Brajović dodajući da je siguran da su stvorene sve pretpostavke za demokratske, transparentne izbore u Crnoj Gori i da će oni i biti takvi.

"Znate da imate sve mehanizme obilježavanja prilikom glasanja tako da ne može doći neko ko je jednom glasao, drugi put da glasa"

Iz MANS-a su podsjetili da je iz finalnog CBS izbrisano 290 lica sa identičnim matičnim brojevima koja su bila upisana na više biračkih mjesta, iako su ministri i njihovi pomoćnici javno saopštavali da je bilo samo desetak takvih slučajeva.

Oni su “Vijestima” dostavili primjere navodnih nepravilnosti koje, kako navode, potvrđuju da nadležni državni organi nijesu preduzeli službene radnje analize biračkih spiskova, iako su im oni ukazivali na konkretne slučajeve.

Analiza pokazuje, saopštili su iz te NVO, da u biračkom spisku i dalje ima preko 14.000 lica koja imaju toliko slične dvojnike da postoji osnovana sumnja da se radi o istim osobama kojima su izdate lažne lične karte i glasaju na više mjesta, čime utiču na izborni rezultat.

Bonus video: