Marković: Godinama moć zasnivaju na uplašenosti građana

Novinar Vijesti Goran Malidžan napadnut je u četvrtak nakon konvencije Demokratske partije socijalista u Pljevljima, a u incidentu je izvrijeđan i novinar Dana Božidar Jelovac
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 18:02h

Lukšićevo etabliranje "Dana", "Vijesti" i MANS-a, kao neprijatelja države jasno govori da je premijera i njegovog šefa uhvatio panični strah od potencijalnog gubitka vlasti koja je jedini garant njihove slobode", kazao je zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Dana" Nikola Marković.

"Oni su svoju moć godinama zasnivali na uplašenosti građana, nezavisni mediji razbili su tu iluziju tako da moć režima sve više slabi, ali se zato povećava njegova agresija na slobodne novinare. Đukanoviću i njegovoj sviti više nije dovoljno da preko državnih medija sugerišu biračima šta treba da misle", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima "oni brutalnim napadima na "Dan", "Vijesti" i MANS sada pokušavaju da utiču na građane da iz glave izbiju činjenicu da je režim ogrezao u kriminalu i korupciji i da ima hipoteku brojnih nerasvijetljenih ubistava".

"Nije prvi put da onaj koji se plaši galami kako bi prikrio sopstveni strah. Zato očekujem nove pozive na linč i od Đukanovića, Marovića, Đukanovića. No, kada demokratski procesi i sloboda koja dolazi počnu da naplaćuju račune ovom režimu, većina onih koji sada jurišaju na medije završiće plačući", kazao je Nikolić.

OEBS osudio napad na novinare "Vijesti" i "Dana"

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Valdemar Figaj, osudio je napad na novinara "Vijesti" Gorana Malidžana i "Dana" Božidara Jelovca u Pljevljima.

"Ovakvi napadi na medije predstavljaju napad na slobodu medija i daju razloga za zabrinutost za bezbjednosno okruženje u kojem novimari u Crnoj Gori rade", rekao je Figaj.

"Reakcija policije i tužilaštva bila je brza i profesionalna i pozivam nadležne organe da pažljivo istraže ovaj slučaj i počinioce privedu pravdi".

I Akcija za ljudska prava osudila napad

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je napad na novinare dnevnih listova Vijesti i Dan, i ponovo apelovala da se uvedu nova krivična djela kojima bi novinari bili zaštićeni na isti način kao i službena lica.

Novinar Vijesti Goran Malidžan napadnut je u četvrtak nakon konvencije Demokratske partije socijalista u Pljevljima, a u incidentu je izvrijeđan i novinar Dana Božidar Jelovac.“Po treći put ove godine, kao i poslije fizičkog napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, i verbalnog napada na novinarku Dana, Lidiju Nikčević, apelujemo da se uvedu nova krivična djela kojima bi novinari u vršenju svoga posla bili zaštićeni na isti način kao i službena lica”, saopštila je izvršni direktor HRA, Tea Gorjanc Prelević.

Ona je kazala da su primjetili da, nažalost, nijedna politička partija koja učestvuje na izborima u svom programu nema jasan predlog dopune Krivičnog zakonika u cilju pojačane zaštite novinara.“Pa apelujemo na novinare da sami organizovano stanu u zaštitu svog prava na bezbjedno obavljanje profesije i kroz unaprjeđenje krivično pravne zaštite”, zaključila je Gorjanc Prelević.

Novaković osudila izjave Lukšića

Izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković rekla je da nije prvi put da najviši predstavnici donosilaca odluka napadaju nevladine organizacije.

Ona je osudila ocjene premijera Igora Lukšića na račun dva dnevna lista i nevladine organizacije i smatra da za unapređenje saradnje državnih institucija sa civilnim sektorom nije dobra poruka koju je sa promotivnog skupa u Pljevljima poslao Lukšić.

Na tribini u Pljevljima, nakon koje je uslijedio napad dva bivša policajca na novinara “Vijesti i Dana” Lukšić je kazao da opoziciju čine i “Vijesti”, “Dan“ i MANS:

"To je ista glava koja govori kroz različita usta, jer svako ima svoju ulogu. Tu nema nevladinih organizacija već antivladinih organizacija, niti nezavisnih medija jer oni su vrlo svrstani mediji iz iste kuhinje. I kada sve to smućkate dobijate nešto što ne miriše tako dobro", kazao je Lukšić na tribini u Pljevljima.

Upitana da li će Vlada poboljšati saradnju sa NVO, nakon izjave Lukšića da opoziciju, pored Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore, čini i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Novakoviće je rekla da takve poruke nijesu dobre.

"Potrebno je donijeti sistemska rješenja koja će važiti za sve, bez obzira ko je na vlasti. Zabrinjava što Vlada nije stvorila pretpostavke za primjenu novog Zakona o NVO", pojasnila je ona.

Novaković je kazala da nijedna od partija nije pozvala na bilo kakvu konsultaciju oko uloge civilnog društva,pri izradi svojih izbornih programa, iako se,u njima pominju te organizacije.

"Ta oblast je u tim programima urađena na negativan zabrinjavajući način", ocijenila je ona.

Galerija

Bonus video: