Šef misije OEBS poručio Vladi: Ne objašnjavajte nama, nego biračima

On je TVCG kazao da je pratio debatu na kojoj se govorilo o biračkom spisku, i da je to izgledalo vrlo komplikovano
8 komentar(a)
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.09.2012. 15:03h

Vlada treba da prezentuje način vođenja i ažuriranja biračkog spiska i ostalim zainteresovanim stranama, a ne samo stranim misijama i ambasadama, kako bi se otklonile sve sumnje, smatra šef posmatračke misije OEBS-a u Crnoj Gori Gert Hajnrih Arens.

On je TVCG kazao da je pratio debatu na kojoj se govorilo o biračkom spisku, i da je to izgledalo vrlo komplikovano.

„Čini mi se da birači nijesu shvatili suštinu tog pitanja, tako da savjetujem Vladi da približi biračima ovu problematiku na što jednostavniji način“, rekao je on.

Arens je kazao da je rano donostiti ocjene o usklađenosti biračkog spiska sa međunarodnim standardima.

„Moramo prvo da se uvjerimo da će ono što nam je predstavljeno biti sprovedeno u praksi tokom izbora, tako da je u ovom trenutku prerano da dajem generalne ocjene“, pojasnio je on.

Predstavnici Vlade i Monstata juče su zvaničnicima OEBS-a, ODIHR-a, Delegacije EU u Crnoj Gori i ambasada zemalja članica EU i SAD-a “prezentovali, dokumentovali i obrazložili konstatacije koje su se ovih dana pojavile u javnosti o neregularnostima u CBS-u”, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije(MIDT) Vujica Lazović nakon prezentacije u zgradi Vlade.

Ambasador Slovačke František Lipka je nakon prezentacije kazao da je broj grešaka u biračkom spisku minimalan ineće imati uticaja na rezultat izbora.

I ambasadorka Velike Britanije Ketrin Najt-Sends je potvrdila da su imali veoma jasnu prezentaciju ministara koja je objasnila “neke nelogičnosti između navoda i onoga što je zaista birački spisak”.

MANS: Manipulacija Vlade

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je juče ocijenila da je izjava Lazovića da ih nijesu pozvali na sastanak kako ne bi zloupotrijebili podatke “toliko neozbiljna da samo potvrđuje činjenicu da Vlada pokušava da sakrije nezakonitosti od međunarodne zajednice i manipuliše javnošću”.

“Da je Vlada imala interes da zaista utvrdi ko je i na koji način vršio zloupotrebe i nepostojeće birače upisivao u biračke spiskove i eventualno izdavao lažne lične karte, ne bi organizovali sastanke iza zatvorenih vrata, već bi suočili argumente”, saopšteno je iz MANS-a.

U saopštenju te NVO se navodi da je posebno čudno kako je Vlada objasnila predstavnicima međunarodne zajednice da “zloupotreba nema” ako se nijesu bavili konkretnim licima i njihovim ličnim podacima.

“Evidentno je da je sam vrh vladajućih partija, u liku odlazećeg premijera i ministara, posvećen prikrivanju činjenica, što ukazuje da desetine hiljada nepostojećih birača nijesu uključene u spisak greškom, već uz njihovo znanje i podršku”, navode iz MANS-a.

Na taj način su, tvrdi MANS, odgovorni zloupotrebljavali lične podatke građana, kojima raspolažu po službenoj dužnosti, kako bi uticali na izborni rezultat.

Bonus video: