CDT: Nastavlja se zapošljavanje u državnoj upravi uoči izbora

Na osnovu tih podataka se vidi da je Prijestonica Cetinje zaposlila 7 pripravnika, 2 komunalna inspektora i 4 najmeštenika u komunalnoj policiji
4 komentar(a)
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2012. 10:10h

Državni organi su nastavili da zapošljavaju u toku predizborne kampanje, čime jasno krše Zakon o finansiranju političkih partija, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"U periodu od 31. jula do 1. septembra je, shodno podacima dobijenim od Zavoda za zapošljavanje Crne gore, oglašeno 12 slobodnih radnih mjesta za poslove na određeno vrijeme i to: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija 3 radna mjesta, Komisija za sprječavanje sukoba interesa 1 radno mjesto, Ministarstvo pravde i ljudskih prava 1 radno mjesto, prijestonica Cetinje 1 radno mjesto, opština Budva 1 radno mjesto, opština Tivat 1 radno mjesto, opština Pljevlja 3 radna mjesta i opština Herceg Novi 1 radno mjesto", navodi se u saopštenju CDT-a.

CDT podsjeća da Zakon o finansiranju političkih partija zabranjuje “javno oglašavanje i zapošljavanje lica u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim preduzećima,javnim ustanovama i državnim fondovima, na određeno vrijeme i angažovanje po ugovoru o djelu, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.”

Iz te nevladine organizacije navode da su na upite o broju zaposlenih ljudi, dobili odgovore od samo 12 opština i 6 ministarstava.

Na osnovu tih podataka se vidi da je Prijestonica Cetinje zaposlila 7 pripravnika, 2 komunalna inspektora i 4 najmeštenika u komunalnoj policiji, opština Mojkovac 3 pripravnika, opština Plužine 3 pripravnika, opština Šavnik 1 lice po ugovoru o djelu i Ministarstvo pravde i ljudskih prava 2 ugovora o djelu, što ukupno čini cifru od 22 zaposlena.

Opštine Danilovgrad i Pljevlja u odgovoru nijesu navele da li je zaključen neki ugovor na određeno ili ugovor o djelu, već su se samo bavili odgovaranjem na dio pitanja koji se odnosio na javne oglase i konkursem, navode iz CDT-a.

"Opština Nikšić nas je u dostavljenom dopisu informisala da nije bilo zapošljavanja u ovom periodu i pored tvrdnji NVO-a i medija da se u opštini Nikšić ljudi zapošljavali na određeno vrijeme", dodaje se u saopštenju, koje potpisuje Dragan Koprivica.

CDT je apelovao na nadležne državne organe da u hitnom roku reaguju i sankcionišu prekršioce zakona.

Bonus video: