Ništa od romske liste na oktobarskim izborima

"Očigledno je da neke stvari ne štimaju i da su lični interesi stavljeni u prvi plan", tvrdi Uković
4 komentar(a)
Muhamed Uković, Foto: Arhiva Vijesti
Muhamed Uković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.08.2012. 09:25h

Potpredsjednik Savjeta Roma i Egipćana Muhamed Uković kazao je da nije realno očekivati izbornu listu te populacije.

“Koliko sam ja upoznat, o tome nije bilo riječi u krugu lidera RE zajednice u Crnoj Gori”, rekao je Uković za “Vijesti”.

On je naglasio: “Mnogo sam više očekivao od onih lidera RE zajednice koji su obrazovani i imaju intelektualnog kapaciteta da ostvare ovo pravo koje je inače Ustavom zagarantovano”.

“Ali očigledno je da neke stvari ne štimaju i da su lični interesi stavljeni u prvi plan, a zanemaruju se kolektivni interesi zajednice kojoj pripadamo. Sve više stičem utisak da nam nedostaje samopouzdanje koje je neophodno za ostvarivanje kolektivnih interesa, bez čega je nemoguće govoriti o suštinskoj integraciji romske i egipćanske zajednice u institucijama sistema, što bi za posljedicu svakako imalo participaciju RE zajednice u organima državne uprave, ali i u lokalnim institucijama”, smatra Uković.

"Mi smo krivi"

Prema njegovim riječima, RE populacija zaboravlja na to da im njihova prava niko neće ponuditi, nego da se za njih moramo izboriti.

“Krivi smo mi i niko drugi mimo nas”, ocijenio je Uković.

On je podsjetio da je “bio i ostao” jedan od onih, koji su godinama zagovarali formiranje nacionalne političke partije koja bi homogenizovala biračko tijelo Roma i Egipćana.

“Nažalost, ta inicijativa je ostala neostvarena i krivce treba tražiti unutar lidera romske i egipćanske zajednice, jer oni su ti od kojih se očekuje da pokrenu progresivne ideje. To se nije desilo i danas nam se dešava ono što sam i naslutio. Romi i Egipćani neće ni u narednom četvorogodišnjem periodu imati svoje autentične predstavnike u crnogorskom parlamentu”, zaključio je Uković.

Rok za dostavljanje izbornih lista za poslanike Državnoj izbornoj komisiji završava se 19. septembra

Prema njegovim riječima, činjenica je da je bez djelotvornog učešća u procesu donošenja odluka, kroz političku participaciju, iluzorno razmišljati o poboljšanju položaja romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori.

Rok za dostavljanje izbornih lista za poslanike Državnoj izbornoj komisiji, kako je ranije saopšteno, počinje 20. avgusta, a završava se 19. septembra.

Iz DIK je nedavno saopšteno da je za potvrđivanje lista za izbor poslanika koje predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu, sa učešćem do 15 odsto od ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori, potrebno najmanje hiljadu potpisa birača.

Bonus video: