Ambasadorka Ukrajine: Ukrajince u Crnu Goru ne privlači samo čisto more

Ambasadorka Ukrajine Oksana Sljusarenko smatra da bi dvije zemlje mogle poboljšati saradnju u oblasti turizma
616 pregleda 8 komentar(a)
Oksana Sljusarenko, Foto: Savo Prelević
Oksana Sljusarenko, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2012. 11:07h

Ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko kazala je da bi dvije zemlje uskoro mogle unaprijediti saradnju u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma.

Ukrajina danas proslavlja 21 godinu nezavisnosti, a ambasada će taj praznik obilježiti u septembru.

Sljusarenko je istakla da će biti otvorena zajednička Turistička komora Ukrajine i Crne Gore, jer zvanični Kijev vidi veliku potencijal u crnogorskom turizmu.

“Crna Gora je otvorenija za ukrajinske građane od kada su uvedene tri mjeseca bez vize. Pedeset odsto naših turista dolazi svojim automobilom ili vozom, a druga polovina avionom. Više od osam ukrajinskih gradova imaju direktan let do Tivta i Podgorice. Drago mi je što su šire regije Ukrajine upoznate sa turističkom ponudom vaše zemlje”, kazala je Sljusarenko.

Sljusarenko kaže da Ukrajina nije pokušavala da blokira ulazak Crne Gore u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO), već da su taj izraz koristili mediji koji su htjeli “vruću informaciju”. Ona je pojasnila da je Ukrajina kao članica STO tražila otvaranje tržišta za robu iz drugih zemalja.

Naša kuhinja je raznovrsna, jer ima dosta uticaja turske, jevrejske, tatarske, bugarske i mađarske kuhinje. Razlika je i to što Crnogorci dan počinju u podne, a mi u šest ujutru

“Flaša ulja kod vas košta euro... Tražili smo da se smanji tarifa za carinu, da bi ukrajinsko ulje koje je kvalitetno i ima povoljnu cijenu došlo na crnogorsko tržište. Vi biste dobili našu robu po povoljnim cijenama”, kazala je ukrajinska ambasadorka.

Ambasadorka je naglasila da ukrajinske turiste ne privlači samo čisto more i ekološka hrana, već i vjerski turizam, muzeji, rafting, džamping, paraglajding.

Saradnja između dvije zemlje bi se, smatra ona, mogla produbiti i u oblasti poljoprivrede.

Zbog nekadašnjih preseljavanja nekoliko porodica iz Crne Gore u Ukrajinu, postoje sela Crnogorka i Crnogorci, koja su osnovali

“Ukrajina je žitnica broj jedan u Evropi. Uspijevamo da svoje stanovništvo obezbjeđujemo hranom i da je pri tom još i izvozimo. Naši proizvodi su visokog kvaliteta i imaju niske cijene. Očekujemo da će naši biznismeni krenuti da investiraju i u ovu granu u Crnoj Gori”, kazala je ambasadorka Ukrajine.

Zbog tehnologije, izgradnje hidrocentrale i iskorišćavanja “zelene energetike”, Sljusarenko smatra da bi dvije zemlje mogle unaprijediti saradnju i na polju energetike.

“Sad smo krenuli u neku analizu, a sljedeće godine očekujemo neke konkretne ponude u tom pravcu”, kazala je ona, dodajući da je proizvodnja električne energije u Ukrajini dosta jaka i da izvoze struju.

Nama dan ne počinje u podne

Ukrajinska ambasadorka smatra da između crnogorskog i ukrajinskog naroda ima dosta razlika, navodeći da su Crnogorci temperamentniji.

“Ukrajinci su mirnijeg karaktera, nijesu toliko temperamentni kao vaš narod. Postoji razlika i u hrani... Naša kuhinja je raznovrsna, jer ima dosta uticaja turske, jevrejske, tatarske, bugarske i mađarske kuhinje. Razlika je i to što Crnogorci dan počinju u podne, a mi u šest ujutru”, kroz smijeh priča Sljusarenko. Glavne sličnosti su, smatra, što oba naroda vole modu i puno troše na lijepo oblačenje i izgled. “Dosta smo pobožni, ponosni na svoje hramove, crkvu i kao i vi, slavimo slavu”, kazala je ona.

Tražili da Crna Gora otvori ambasadu

Sljusarenko smatra da bi trebalo otvoriti predstavništvo ambasade Crne Gore u Ukrajini ili izabrati počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori. Sa tim zahtjevom su se, kako je kazala, već obraćali Vladi i MIP-u.

“Zbog nekadašnjih preseljavanja nekoliko porodica iz Crne Gore u Ukrajinu, postoje sela Crnogorka i Crnogorci, koja su osnovali. U Odeskoj regiji, na primjer, ima dosta biznismena i profesora Pejovića, Popovića, Veljovića... Oni su spremni da podrže Crnu Goru i uspostave kontakt preko naše ambasade”, kazala je Sljusarenko.

Ambasadorka je istakla da je spomenik Petru Petroviću Njegošu u centru Kijeva završen u maju, te da očekuje da će ga do kraja godine otvoriti crnogorski predsjednik ili premijer.

Bonus video: