Lekić: SNP traži nemoguće

GO SNP je prošle sedmice predložio formiranje koalicije sa DF i zatražio da toj partiji pripadne 40 od ukupno 81 mandat na mogućoj izbornoj listi
85 pregleda 69 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.08.2012. 17:18h

Predsjedništvo Demokratskog fronta je ocijenilo da je prijedlog SNP-a „neprihvatljiv i nemoguć“ jer bi stvaranje koalicije sa koalicijom DF postao nefunkcionalan politički subjekt sa „prenaglašenom potrebom“ da se dijele poslanički mandati čime bi bila zapostavljena borba za demokratski preobražaj društva.

U odgovooru predsjednik DF Miodraga Lekića se navodi i da je preuranjeno baviti se podijelom mandata prije završetka procesa zaokruživanja tog jedinstvenog saveza.

Lekić je u pismu lideru SNP Srđanu Miliću naveo i da sa njim čvrsto dijeli uvjerenje da bi bilo nedopustivo i mimo očekivanja demokratske javnosti nakon izbora praviti koalicione saveze sa DPS-SDP koalicijom.

GO SNP je prošle sedmice predložio formiranje koalicije sa DF i zatražio da toj partiji pripadne 40 od ukupno 81 mandat na mogućoj izbornoj listi, pri čemu bi nosilac liste bio iz DF-a.

Nakon toga je uslijedio sastanak lidera oba politička subjekta na kojem je dogovoreno da će DF do nedjelje odgovoriti Miliću što je problem u predlogu koalicionog sporazuma koji osnov za pristupanje DF. Međutim, DF, kako je navedeno u pismu Miliću, do sada nije potpisivao specijalne koalicione relacije sa partijama koje su mu pristupile jer bi time, između ostalog, narušavale i demokratski princip ravnopravnosti članica.

„S toga je neprimjereno i nemoguće da sa Vašom partijom, prethodno ili potom, pravimo separatan koalicioni sporazum. Takva procedura potpuno bi obesmislila namjeru da se DF do kraja profiliše kao složen, ali i jedinstven subjekt u kojemu prvenstveno postoje principi, načela i međusobno povjerenje“, kazao je Lekić u pismu.

Bonus video: