Lekić: Očekivao sam više od Milića

Nisam pristalica antagonizacije u opoziciji, pa zato mislim da treba nastaviti dijalog, između ostalog i zbog respekta prema članovima i biračima SNP-a
63 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Vesko Belojević
Miodrag Lekić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.08.2012. 11:50h

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić kazao je da predlog SNP-a da toj partiji pripadne 40 od ukupnog 81 mandata na mogućoj koalicionoj listi ne predstavlja “najsrećniji početak dogovora”.

Demokratski front odbio poziv SNP-a>>>

“Demokratski front nije dioničarsko društvo, već ozbiljna organizacija koja, kao takva, u svojim redovima još nije ni započela temu poslaničkih mandata”, pojasnio je Lekić u razgovoru za “Vijesti”.

Toliko je, naglasio je bivši diplomata, prečih pitanja u ovom trenutku.

“Konačno, u toku je i dalje širenje fronta, pa tema mandata može imati smisla tek nakon sagledavanja ukupne strukture fronta”, kazao je Lekić pojašnjavajući da pod širenjem fronta podrazumjeva to što će Savjet tog političkog subjekta biti osnažen novim uglednim imenima, ali i da se razgovora sa drugim političkim subjektima o mogućnosti da uskoro postanu dio komponente fronta.

Lekić je rekao da je više očekivao u ponudi SNP-a.

“Nisam pristalica antagonizacije u opoziciji, pa zato mislim da treba nastaviti dijalog, između ostalog i zbog respekta prema članovima i biračima te stranke. Naravno, govorim o nastavku razgovora, sve dokle je ozbiljan dijalog još moguć“, dodaje Lekić.

Ponovio da se SNP, kao i ostale komponente DF iz više razloga trebaju naći u jedinstvenom savezu.

„Teško da DF može homogeno funkcionisati sa takozvanim spoljnim koalicijama. Premda je sastavljen od različitih subjekata, DF nije mehanički zbir partija, asocijacija i pojedinaca već politička organizacija sa određenim identitetom i subjektivitetom koji se zasniva na zajedničkim idejama, vrijednostima i odlučnom opozicionom dijelovanju“, pojasnio je bivši diplomata i univerzitetski profesor u Rimu.

Teško da DF može homogeno funkcionisati sa takozvanim spoljnim koalicijama

Kao trenutne prioritete njihovog djelovanja, čelnik fronta navodi definisanje uslova za regularne izbore.

„Tu ne mislim samo na biračke spiskove već i na ulogu tužilaštva, na poštovanje medijskih pravila...Mi nismo pristalice apriornog bojkota, ali jesmo vrlo odlučni u zahtijevima za poštovanje barem elementarnih izbornih pravila i uslova“, kazao je Lekić i uz napomenu da će spisak tih uslova uputiti i međunarodnim faktorima gdje računa na opoziciono partnerstvo i saradnju sa nevladinim organizacijama.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Lekićevo viđenje ekonomske situacije u Crnoj Gori
  • Šta Lekić kaže o SDP-u

Bonus video: