Đukanović ne isključuje povratak: Pripadam Crnoj Gori i DPS-u

Đukanović je, upitan za mišljenje o Miodragu Lekiću i njegovom povratku na političku scenu, rekao da ne komentariše protivnike
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 14:13h

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović treba da završi svoj mandat u predviđenom roku, ocijenio je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, navodeći da u toj stranci smatraju da se treba koncentrisati na parlamentarne izbore.Vujanoviću predsjednička funkcija ističe 21. maja naredne godine.Đukanović je novinarima, nakon, kako je kazao, redovnih konsultacija sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP), Rankom Krivokapićem, rekao da su, poslije odluka glavnih odbora dvije partije o koalicionom nastupu, razgovarali o sadržaju i dinamici predizborne kampanje.Upitan da li će predsjednički i parlamentarni izbori biti održani istovremeno, on je podsjetio na zaključak Glavnog odbora DPS-a da ne treba ubrzavati predsjedničke izbore.U DPS-u, kako je rekao, ne vide nijedan razlog da Vujanović podnese ostavku, što je, navodi on, očekivanje opozicije."Vujanović obavlja svoj posao u skladu sa Ustavom i u korist državnih interesa Crne Gore. Prema tome, treba da završi svoj mandat u predviđenom roku, i uoči isteka njegovog redovnog mandata, organizuje predsjedničke izbore", rekao je Đukanović.To, kako je rekao, znači da je DPS mišljenja da se treba koncentrisati na parlamentarne izbore.

Naša demokratska utakmicaNa pitanje da li plaši Demokratskog fronta u političkom smislu, Đukanović je rekao da se na političkoj sceni ne plaši nikog."Ne zato što sam posebno hrabar, već zato što se nalazim na čelu partije koja je osvjedočeno pokazala da ima kapacitet da zrelije od drugih rješava sve političke izazove sa kojima se Crna Gora suočava", naveo je on.On je ubijeđen da DPS, u vremenu globalne ekonomske krize, ima najviše kapaciteta da rješava probleme. "Dobrodošao je i Demokratski front i svi drugi učesnici naše demokratske utakmice. Ubijeđen sam da će građani Crne Gore i na ovim izborima dati najveće povjerenje DPS-u".

Đukanović je, upitan za mišljenje o Miodragu Lekiću i njegovom povratku na političku scenu, rekao da ne komentariše protivnike."Nijesam to ni dosad radio, dovoljno je to što oni komentarišu mene, šta god oni govorili, to ne umanjuje niti moj, niti rejting partije koju predstavljam. Da je bilo drugačije, mi ne bi bili pobjednici svih dosadašnjih izbora", rekao je on. "Za razliku od njih, neću nikog od njih komentarisati".DPS će umjesto toga, kako je kazao, voditi pozitivnu kampanju i pokušati građanima da predstavi svoja rješenja za izlazak Crne Gore iz krize, za očuvanje stabilnosti i povrtak na staze ekonomskog i društvenog razvoja.

Ne isključuje povratakNa pitanje da li vidi sebe na nekoj od funkcija, predsjedničkoj ili premijerskoj, Đukanović je rekao da o tome još nijesu razgovarali u DPS-u."Ništa se nije promijenilo u mojoj ličnoj orijentaciji sa kojoj sam vas upoznao prije par godina kad sam odlučio da se nastavim baviti politikom sa pozicije predsjednika stranke. I danas je tako, ali, kao što znate, u politici i svakom drugom poslu, uvijek morate slijediti svoj i interes zajednice kojoj pripadate", naveo je Đukanović.On, kako je kazao, pripada i Crnoj Gori i DPS-u."Razgovaraćemo narednih sedmica o tome šta je najbolje za uspjeh naše partije na izborima i za efikasno vršenje vlasti nakon očekivane pobjede na izborima", rekao je Đukanović.Upitan za poruku biračima DPS-a i da li će biti zaobiđena nacionalna pitanja, Đukanović je odgovorio odrično.

On smatra da očekivanja javnosti, da se kroz Ustav ili nekoliko prvih godina nakon nezavisnosti zatvore sva pitanja koja su bila otvorena vjekovima, nijesu realna

"Ne, zašto bi izbjegavali ta pitanja? Mislim da nije karakateristika politike DPS-a, kao ni SDP-a, bježanje od bilo koje teme", kazao je on. Prema njegovim riječima, neke "vruće teme" su ubrzavali, rješavajući ih. "Odlučili smo poslije sto godina da otvorimo pitanje državno-pravnog statusa i zatvorili smo ga na najbolji mogući način, izražavanjem demokratske volje građana".Nakon toga je, podsjetio je Đukanović, donesen Ustav. "Mislim da smo u Ustavu razriješili mnoga od pitanja koja se generalno smatraju identitetskim".On smatra da očekivanja javnosti, da se kroz Ustav ili nekoliko prvih godina nakon nezavisnosti zatvore sva pitanja koja su bila otvorena vjekovima, nijesu realna."Ali mislim da DPS i SDP ne bježe od tih pitanja, redovno ih tretiramo u radu i dovoljno senzibilno, uvažavajući specifičnosti crnogorskog društva, ne ispoljavajući bilo koju vrstu političkog nasilja", rekao je Đukanović.Prema njegovim riječima, naopako bi bilo kazati da svi oni koji su bili protiv nezavisnosti treba da zauvijek ostanu na drugoj obali. "Ne. Mi pažljivo radimo na identitetskim pitanjima u uvjerenju da ta rješenja treba da doprinesu harmonizaciji i punoj mobilizaciji Crne Gore".

Na pitanje da li je saglasan sa ocjenom, dobrom četvorkom, koju je premijer Igor Lukšić dao radu Vlade, Đukanović je kazao da je Vlada radila dobro u prethodnom periodu, navodeći da uvijek treba imati u vidu kontekst."Lakše je bilo biti premijer 2006, 2007 ili 2008. godine, u vremenu kreditne i ukupne ekonomske ekspanzije. Mnogo je teško biti predsjednik Vlade na bilo kom dijelu evropskog kontinenta u ovim godinama, a u datim uslovima Vlada je dobro radila svoj posao i složio bih se sa ocjenom koju je Lukšić dao svom timu", zaključio je Đukanović.

Galerija

Bonus video: