Milić: Zovu nas u Demokratski front, a nadaju se da nećemo

„Mi smo u tom frontu odavno. Front je način života, odnos prema onome što je svakodnevica, da li si za vlast ili nisi“
161 pregleda 46 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.07.2012. 15:15h

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić je kazao da čelnici Demokratskog fronta uslovljavaju tu partiju „kao da se do sada nije borila protiv aktuelne vlasti“.

Predsjednik Fronta Miodrag Lekić je ranije poručio Miliću da bi njihov sastanak imao smisla tek nakon odluke SNP-a o eventualnom priključenju Frontu.

„Mi smo u tom frontu odavno. Front je način života, odnos prema onome što je svakodnevica, da li si za vlast ili nisi“, kazao je Milić i dodao da SNP niti jednom nije podržao aktuelnu vlast.

On je nakon konsultacija sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem novinarima kazao da raspoložen da razgovara sa čelnicima Demokratskog fronta bez prethodnog uslovljavanja.

„Spreman sam da razgovaram, da zaboravim sve što je progovoreno, svu kampanju koja je svih ovih godina vođena protiv Srđana Milića, kad god hoće“, kazao je lider SNP-a i napomenuo da se može pronaći rješenje i ukoliko imaju personalni problem da razgovaraju sa s njim ili u sjedištu partije.

Opoziciono jedinstvo

On je naveo da je jedini politički protivnik te stranke vladajuća koalicija, a ne Demokratski front ili neka druga novoosnovana partija.

„Treba razlikovati da li je neko formiran da ruši vlast ili SNP, ako neko želi pošteno sa nama - može, a ako želi da nas ruši bićemo mu protivnici“, pojasnio je Milić.

Na pitanje da li svojim postupcima zbunjuju birače, Milić je kazao: „Ne postoji zbunjivanje ljudi već postoje kampanje gdje vas neko zove da budete,a rad bi bio da vas ne vidi utoj priči da bi vas sjutra optužio da ste vi razbili opoziciono jedinstvo.“

SNP već duže odlaže odluku o pristupanju frontu, a prema Milićevim riječima, poziv će razmatrati na sjednici Glavnog odbora u nedjelju.

Iako su funkcioneri najjače opozicione partije više puta ponavljali da ne isključuju mogućnost bojkota predstojećih izbora Milić je kazao da ako ako druge partije ne budu bojkotovale izbore to neće raditi ni SNP.

„Front smatra da ne postoje fer uslovi za izbore ali će učestvovati na njima. To je nova realnost koju ćemo razmotriti na sjednici GO u nedjelju“, dodao je on.

Vujanović da podnese ostavku

On je na konsultacijama predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću zatražio da podnese ostavku na tu funkciju jer predsjednički i parlamentarni izbori neće biti održani istovremeno.

Milić je, nakon sastanka sa Vujanovićem, kazao da je predsjednik države odgovoran za raspisivanje izbora, a da ne postoji u potpunosti obezbijeđena mogućnost za slobodno izjašnjavanje građana.

Građani su, smatra on, zatočenici zbog toga što se vladajuća koalicija ne može dogovoriti ko će biti predsjednički kandidat.

Milić je naveo da se državni resursi zloupotrebljavaju u korist vladajuće većine, da se birački spiskovi se zloupotrebljavaju, te da do kraja nije otkriven slučaj kupovine ličnih karata pred lokalne izbore u Herceg Novom.

On je saopštio da zajedničke obaveza svih aktera da se reaguje na, kako je kazao, situaciju u Beranselu, gdje je policija privela nekoliko desetina mještana i razbila desetodnevnu blokadu smetlišta na Vasovim vodama, među kojima je bilo žena i djece.

Milić je najoštrije osudio i događaj na Njegušima gdje je vlasnik etno sela Kadmi Milo Kadija izbacio iz svog restorana majku sa petoro djece i monahinju jer “ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu”.

To je, prema ocjeni lidera SNP-a, vandalizam, te je iskoristio priliku da pozove sve državne organe da preispitaju slučaj i omoguće da se u Crnoj Gori ne čuju šovinističke poruke.

Bonus video: