Đukanoviću svejedno, Krivokapić traži da izbori budu 21. oktobra

Predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmet Bardhi predložio je da izbori u zakonskom roku budu što kasnije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 18:04h

Predsjednici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke i FORCE saopštili su crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću da im je svejedno u kom danu zakonskog roka će se zakazati izbori, dok je lider Socijaldemokratske partije predložio da se parlamentarni izbori održe 21. oktobra.Vujanović je danas, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, obavio konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka, u susret objavljivanju odluke o datumu parlamentarnih izbora.On je, kako je saopšteno, objasnio je da je, shodno odredbi čl. 15 stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika, u obavezi da parlamentarne izbore zakaže narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata.Odluka Skupštine Crne Gore o sraćenju mandata Skupštine Crne Gore za njen 24. saziv objavljena je u Službenom listu Crne Gore u broju 41 od 30. jula, pa se izbori moraju zakazati sjutra.

Vujanović je naveo da će izbore zakazati u nedjelju, kao i da, imajući u vidu rok od najkraće 60 do najduže 100 dana, izbori mogu da se zakažu 30. septembra, 7, 14, 21 i 28 oktobra ili 4. novembra.„Predsjednici DPS-a, Bošnjačke stranke i FORCE, Milo Đukanović, Rafet Husović i Nazif Cungu saopštili su da je ovim strankama svejedno u kom danu zakonskog roka će se zakazati izbori. Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić predložio je da se parlamentarni izbori održe 21. oktobra“, dodaje se u saopštenju.Predsjednici Demokratske unije albanaca i Albanske alternative, Mehmed Zenga i Vaselj Siništaj, saopštili su da njihove partije preferiraju neku od nedjelja u drugoj polovini oktobra, pri čemu je predsjednik Albanske alternative to neposredno saopštio predsjedniku na sastanku koji je danas imao sa njim.

Predsjednik HGI Marija Vučinović preferirala je datum izbora u drugoj polovini oktobra saopštavajući da nedelja prije ili kasnije nema poseban značaj. Predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmet Bardhi predložio je da izbori u zakonskom roku budu što kasnije. Predsjednik Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, pismeno su obavijestili Vujanovića da te dvije stranke, kako se navodi, nijesu u prilici da se izjašnjavaju oko datuma održavanja parlamentarnih izbora jer je mandat Skupštine skraćen mimo naše volje i uobičajenog demokratskog standarda koji podrazumijeva međusobno uvažavanje parlamentarnih činilaca.

Galerija

Bonus video: