Đukanović na listi balkanskih političara koji blate medije

SEEMO je pozvao političare jugoistočne Evrope da prestanu javno da prozivaju i sramote novinare
0 komentar(a)
milo đukanovic, Foto: Savo Prelević
milo đukanovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2012. 07:17h

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović jedan je od balkanskih političara koji neprimjereno govore o medijima, pokazalo je istraživanje Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO).

U medijskoj organizaciji sa centrom u Beču, kao primjer negativnog odnosa prema medijima naveli su Đukanovićev intervju za beogradski nedjeljnik „Vreme“ u kojem je kazao da dnevni listovi „Vijesti“ i „Dan“, kao i nedjeljnik „Monitor“ rade protiv njega i Crne Gore. Organizacija SEEMO nadgleda slobodu medija u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i Bijelorusiji, Albaniji, Kipru, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj i Ukrajini.

U toj organizaciji upozorili su na rastući trend negativnog govora političara za medije i o medijima, navodeći da, dvije decenije od pada Berlinskog zida, političari i lideri partija u jugoistočnoj Evropi se i dalje bore da prihvate slobodu medija.

„Sloboda štampe je osnova demokratije, a političari moraju da žive sa kritikama u medijima“

Prema riječima generalnog sekretara SEEMO Olivera Vujovića, političari javno optužuju novinare za podrivanje nacionalnog interesa, zavjere, uvrede i veze sa mafijom.

„Sloboda štampe je osnova demokratije, a političari moraju da žive sa kritikama u medijima“, smatra on.

Gube strpljenje?

Pored Đukanovića, na listi se našao i privremeni rumunski predsjednik Krin Antonesku koji je američki “The Washington Post” i francuski “Le Monde” nazvao kontaminiranim listovima.

Strpljenje je početkom jula izgubio i bugarski premijer Bojko Borisov koji nije mogao da podnese kritike na račun Ministarstva unutrašnjih poslova, pa je kazao: “Ko kritikuje Ministarstvu služi mafiji”.

SEEMO je podsjetio i na nedolično ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je dopisnicu Bete istjerao sa pres konferencije i nazvao je “lažovom”.

Nisu izostali ni primjeri izjava novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ali i makedonskog premijera Nikole Gruzevskog.

SEEMO je pozvao političare jugoistočne Evrope da prestanu javno da prozivaju i sramote novinare već da razumiju da je sloboda medija osnova demokratije.

“Ukoliko mediji ne rade u skladu sa etičkim standarima, postoje mjesta za žalbe. Optuživanje novinara za izdajice i agente mafije ne doprinosi poštovanju vladavine prava. To može samo da dovede do autocenzure”, poručio je Vujović.

Bonus video: