Crnogorski vojnici od jeseni u Kabulu

Crna Gora šalje snage u opasnija područja a većina velikih sila odlazi iz Avganistana
42 komentar(a)
Vojska Crne Gore Avganistan, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska Crne Gore Avganistan, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 17.07.2012. 08:04h

Nakon odluke Mađarske o zatvaranju baze na sjeveru Avganistana, crnogorski vojnici se od jeseni sele u mnogo opasniji Kabul, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora bliskih Ministarstvu odbrane.

Mađarska Vlada donijela je odluku da 1. oktobra završi svoj mandat u bazi Pol e Khomri na sjeveru Avganistana, gdje su od početka učešća u ISAF operaciji bili stacionirani crnogorski vojnici. Oni su zajedno sa hrvatskom jedinicom bili pod mađarskom komandom.

Mađarska je, takođe, od jeseni najavila i postepeno povlačenje snaga iz Avganistana. Nakon takve odluke, vlasti u Podgorici su se našle u nezavidnoj poziciji – da obezbijede dalje prisustvo crnogorske jedinice makar još dvije godine, što su obećali NATO-u i Vašingtonu, ali i da nađu neku od velikih država koja je voljna da pod svoju komandu primi crnogorski kontingent.

Za sada, pregovori se vode sa Bundesverom, oružanim snagama Njemačke, koje drže regionalnu komandu Sjever, gdje su do sada bili stacionirani crnogorski vojnici.

Prema informacijama “Vijesti”, to je za sada najizvjesnije rješenje, ali će crnogorska jedinica umjesto na relativno mirnom sjeveru Avganistana, mandat nastaviti u Kabulu u kojem je i dalje brojno njemačko prisustvo.

Na pitanje “Vijesti” u kojoj bazi će crnogorska jedinica u ISAF operaciji nastaviti da sprovodi zadatke povlačenja saveznika iz Avganistana, Ministarstvo odbrane je potvrdilo da su u toku konsultacije oko angažovanja VI kontingenta.

“U toku su konsultacije sa partnerima oko angažovanja šestog kontingenta, a ukoliko dio kontingenta bude raspoređen na drugu lokaciju, zadatak će biti isti ili sličan i neće se mijenjati nacionalna organičenja”, saopštilo je sinoć “Vijestima” Ministarstvo odbrane.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: