Biti ili ne biti zajedno: DPS i SDP strahuju od svađe u kampanji

Kakve su dileme funkcionera DPS-a i SDP-a uoči skore odluke o tome da li će na parlamentarnim izborima nastupiti u koaliciji
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.07.2012. 14:45h

U iščekivanju sjednice Predsjedništva DPS-a koja bi trebalo da se održi tokom sljedeće dvije sedmice, a nakon koje bi stav vladajuće partije o izborima trebalo da bude jasniji, funkcioneri vladajuće koalicije za sada samo razmjenjuju argumente o tome da li na parlamentarnim izborima treba nastupiti samostalno ili pojedinačno.

U obje partije su svjesni rizika da u slučaju odvojeno - dogovorenog nastupa postoji velika opasnost od otvaranja sukoba u kampanji koji se ne može kontrolisati

Međutim, u obje partije su svjesni rizika da u slučaju odvojeno - dogovorenog nastupa postoji velika opasnost od otvaranja sukoba u kampanji koji se ne može kontrolisati, prije svega, zbog ranije otvorenih frontova i netrpeljivosti na državnom i lokalnim nivoima.

Sklapanje postizborne koalicije išlo bi vrlo teško nakon što bi SDP morao prozivati čelnike DPS-a, izvjesno Filipa Vujanovića i Miomira Mugošu, koji im sigurno ne bi ostali dužni. Moguće je i da bi Mugoša, Vujanović i dio nižeg ešalona DPS-a koji ne krije nezadovoljstvo prema SDP-u koji prema njima, uzima previše kolača vlasti, upravo teške riječi u kampanji iskoristitili da izguraju socijaldemokrate iz koalicije, kako bi ga nadomjestili nekim drugim partnerom. Takođe, SDP u slučaju odvojenog nastupa teško da bi mogao izbjeći da ne govori o odnosu prema Đukanoviću čije lično prijateljstvo sa liderom SDP-a Rankom Krivokapićem predstavlja osnovnu kariku na kojoj vladajuća koalicija počiva posljednjih godina.

Osim toga, Krivokapić je, kako tvrdi izvor “Vijesti” iz SDP-a, saopštio dijelu vrha DPS-a da više nema povjerenja u bilo kakve usmene i labave dogovore poslije iskustva sa postizbornom koalicijom dvije partije u Podgorici i da bi u slučaju samostalnog nastupa sve karte bile u igri.

Pročitajte u štampanom izdanju:

  • Da li Đukanović planira da se kandiduje za predsjednika?
  • Ko su potencijalni kandidati na predsjedničkim izborima?
  • Žena kao predsjednica ili premijerka Crne Gore

Bonus video: