Sve se manje vjeruje Vladi i sudstvu, Đukanović pretekao Lukšića

Kad je riječ o jednoj od najmlađih političkih partija, Pozitivnoj Crnoj Gori, rezultati su pokazali da ona ima podršku od 7,5 odsto ispitanika
74 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović i Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Đukanović i Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.07.2012. 18:45h

Demokratsku partiju socijalista u ovom trenutku podržava 44,3 odsto građana, što predstavlja pad za 1,5 odsto u odnosnu decembar prošle godine. To je pokazalo istraživanje CEDEM-a, sprovedeno od 27. juna do 10. jula na uzorku od 1.000 građana.

Istovremeno, rezultati CEDEM-ovog ispitivanja pokazali su i da trenutno najjača opoziciona partija SNP bilježi neznatan pad povjerenja građana - sa 17,2 odsto u decembru prošle, na 16,6 odsto ove. Pad povjerenja u odnosu na decembar prošle godine zabilježile su i SDP, sa 8,6 na 7,8 pdsto, te Nova sa 9,1 na 8,5 procenata, dok je Pokretu za promjene (PzP) podrška porasla za nešto više od jednog procenta - sa 6,8 na 7,9 odsto.

Kad je riječ o jednoj od najmlađih političkih partija, Pozitivnoj Crnoj Gori, rezultati su pokazali da ona ima podršku od 7,5 odsto ispitanika. Pravedna Crna Gora, te Bošnjačka stranka sa podrškom od 1,7 odnosno 1,9 odsto ne bi uspjele da pređu cenzus i tako dođu do poslaničkih mandata.

Slične podatke prije desetak dana objavila je agencija Defakto, prema kojima DPS-u vjeruje nešto manje od 44 odsto, SNP-u oko 18, a Novoj i Pozitivnoj 9,4 odnosno oko 8 odsto, dok PzP i SDP bilježe podršku od oko sedam odsto crnogorskih građana.

Najbolju ocjenu, sa prosjekom 3,38 dobio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji i dalje na prvoj poziciji

Što se tiče povjerenja građana u institucije sistema, istraživanje je pokazalo da sve tri grane vlasti, izvršna, zakonodavna i sudska, kao i predsjednik, bilježe pad. Tako je povjerenje u Vladu, kojoj sada vjeruje 46,7 odsto građana, palo za 5,4 odsto u odnosu na decembar, dok Skupština Crne Gore bilježi pad sa 43 na 36,7 odsto. Istovremeno, sudstvu sada vjeruje 41,8 odsto građana u odnosu na decembarskih 44,8 procenata. Predsjedniku sada, umjesto 62,2 odsto vjeruje 48,6 odsto.

Policija bilježi pad za jedan procenat, sa 47,3 na 46,3 dok Srpska pravoslavna crkva (SPC) bilježi rast povjerenja građana sa 52,7 u decembru, na 55 odsto u julu ove godine. Istovremeno, građani manje vjeruju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (27,6%), u odnosu na 30,2 odsto u decembru 2011. Građani u odnosu na decembar manje vjeruju i Vojsci Crne Gore, politčkim partijama, zdravstvenom i obrazovnom sistemu, Evropskoj uniji i NVO sektoru, dok je zanimljivo da raste povjerenje u sud u Hagu, kojem sada vjeruje 32,5 odsto građana, u odnosu na decembar (26,2%).

Zanimljiv je i podatak da gotovo duplo više ispitanih (39,5%), u odnosu na decembarskih 21,5 odsto, smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem. Istovremeno 37,8 odsto građana vjeruje da se zemlja kreće u pravom smjeru, što je pad za oko desetak procenata u odnosu na decembar 2011. godinu.

Na četvrtoj poziciji, prema CEDEM-ovom istraživanju, našao se predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, sa ocjenom 2,68 koji je zabilježio rast u odnosu na decembar 2011

Podaci CEDEM-a kazuju i da 37 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u NATO, i to je gotovo na nivou decembarskih rezultata, dok se 43 odsto njih protivi ulasku Crne Gore u taj vojno-politički savez, što će reći da je porastao procenat protivnika članstva, u odnosu na 36 odsto u decembru.

Kada je riječ o potpori članstvu u Evropskoj uniji, istraživanje je pokazalo da 66 odsto građana smatra da Crna Gora treba da bude članica porodice evropskih naroda, što je na nivou iz decembra prošle godine, dok je 18 odsto građana protiv članstva u EU.

Uprkos padu rejtinga DPS-a u odnosu na ranija istraživanja, čak 57,6 odsto građana, bez obzira na to za koga će glasati, vjeruje da će najjača parlamentarna stranka pobijediti na narednim izborima.

Sa druge strane, 3,2 odsto ispitanika vjeruje da će pobjedu na izborima odnijeti SNP, 2,5 odsto SDP, dok je 32,3 odsto ispitanika bilo bez odgovora.

Krivokapić najviše skočio, Đukanović pretekao Lukšića

Kada je riječ o ocjenama crnogorskih političara, drastičan pad zabilježio je premijer Crne Gore Igor Lukšić, koji je sa druge pozicije u decembru prošle godine i tadašnjom ocjenom 3,38 pao na treću, dobivši ocjenu 2,87. Istovremeno, svoj rejting je popravio lider DPS-a Milo Đukanović, koji je sa trećeg u decembru dospio na drugo mjesto zahvaljujući ocjeni 2,96 koja je na nivou one s kraja 2011.

Najbolju ocjenu, sa prosjekom 3,38 dobio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji i dalje na prvoj poziciji. Na četvrtoj poziciji, prema CEDEM-ovom istraživanju, našao se predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, sa ocjenom 2,68 koji je zabilježio rast u odnosu na decembar 2011. kada je sa ocjenom 2,46 bio na devetoj poziciji.

Peto mjesto, sa ocjenom 2,28 zauzeo je lider SNP-a Srđan Milić, koji je u decembru imao ocjenu 2,73 a nakon kojeg slijede lideri PzP-a Nebojša Medojević (2,22), Nove Andrija Mandić (2,19) i Pozitivne Crne Gore Darko Pajović (2,15).

Bonus video: