Ulaznica u EU se ne daje lako, CG čeka još dosta posla

Lukšić je sinoć priredio svečani koktel kojim je državni vrh proslavio odluku Evropskog savjeta o početku pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Opozicija nije došla
39 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 08:32h

Od dopisnice iz Brisela

Pregovori o punopravnom članstvu Evropske unije (EU) i Crne Gore otvoreni su juče međuvladinom konferencijom, nakon što su šefovi država i vlada EU politički i institucionalno potvrdili raniju odluku svojih ministara spoljnih poslova.

Učesnici konferencije su konstatovali da se radi o istorijskom trenutku za Crnu Goru, ali i za EU jer se na taj korak odlučila usred krize.

"Želja Crne Gore da nam se pridruži jeste veliki glas povjerenja u evropski projekat", rekao je komesar za proširenje Štefan File.

File je čestitao "građanima, društvu, političkoj klasi Crne Gore", ali je istakao da predstoji težak posao, jer iako je dosta postignuto "potrebno je još više".

Lukšić: Mnoge je odluka o otvaranju pregovora ujela za srce >>>

U ime danskog Predsjedništva Unije pregovore je otvorio ministar za Evropu Nikolai Vamen uz napomenu da je otvaranje pregovora rezultat rada i reformi preduzetih u Crnoj Gori.

"Put je dug, ali postoji još niz zadataka koje Crna Gora treba da obavi, posebno u domenu vladavine prava, jer ulaznica u EU ne daje se tek tako, a reforme se ne sprovode da bi se svidjelo Briselu, nego da građanima bude bolje", rekao je danski ministar i dodao da je započinjanje pregovora dokaz da region ostavlja iza sebe tešku prošlost.

Prema mišljenju crnogorskog ministra vanjskih poslova Milana Roćena Crna Gora nikad nije bila bliže Evropi, niti Evropa dublje u Crnoj Gori.

Pregovori će razbiti i nezaslužene stereotipe o Crnoj Gori, podići njen međunarodni kredibilitet, uticati na ekonomski rast, na podizanje ličnog i društvenog standarda

Ministar je u Briselu precizirao da su to "stereotipi koje su protivnici Crne Gore, nadajući se da neće biti odluke o početku pregovora, danonoćno forsirali, kada se radi o korupciji, organizovanom kriminalu, kao da je to neka specifičnost Crne Gore".

"Mi u Crnoj Gori imamo obavezu da se do kraja borimo s tim pojavama od kojih nije imuna nijedna država, ali i s percepcijom koja se potencira daleko više kada je Crna Gora u pitanju”, rekao je Roćen i uz napomenu da je u pitanju geografski mala zemlja, pa su i te negativne pojave adekvatne njenoj veličini i broju stanovnika.

Time se najprije indirektno, a poslije i direktno, dotakao toga da će i evropska agencija za suzbijanje organizovanog kriminala, Europol, raditi paralelan izvještaj o organizovanom kriminalu u Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog otvaranja pregovora, Crna Gora nastavlja rad na skriningu, a to je detaljno poređenje zakona i zakonske prakse u odnosu na evropsko

Nakon zvaničnog otvaranja pregovora, Crna Gora nastavlja rad na skriningu, a to je detaljno poređenje zakona i zakonske prakse u odnosu na evropsko.

Završetak te analize očekuje se na proljeće i tada bi trebalo da počnu konkretni pregovori o uslovima i rokovima prilagođavanje Crne Gore sa evropskim standardima.

Dva poglavlja koja se odnose na pravosudne reforme i generalnu vladavinu prava, ostaće otvorena do samog kraja pregovaranja.

U tome se sastoji takozvani "novi pristup", koji je Komisija najavila za Crnu Goru i druge zemlje regiona kad na njih dođe red. Za to vrijeme otvaraće se i druga od ukupno 36 poglavlja, ali sada se još ne zna kad će početi "skrining" i za njih.

Bravo, Igore!

Premijer Igor Lukšić priredio je sinoć svečani koktel kojim je državni vrh proslavio odluku Evropskog savjeta o početku pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Crvenim tepihom u bašti vile “Gorica” prošetali su ministri, poslanici, predstavnici diplomatskog kora i civilnog sektora.

Ambasadori Hrvatske i SAD sinoć na koktelu

U svečano uređenom ambijentu, uz svjetlucave svjećice i Bahove kompozicije koje su dopirale sa zvučnika, nije bilo lidera crnogorske opozicije.

Organizatori su “Vijestima” potvrdili da su svi opozicionari pozvani, ali su koktelu prisustvovali samo gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić (SNP) i gradonačelnik Pljevalja Milonja Pupović (SNP).

U obraćanju prisutnima, Lukšić je poručio da je odluka Evropskog savjeta potvrdila da je Crna Gora stabilna demokratija, da ima pobjedničku viziju, te da posjeduje znanje, kvalitet i kapacitete.

“Ovo je pokazatelj da je EU uprkos izazovima i ograničenjima sa kojima se suočava istrajna u svojoj politici proširenja spremna da uvaži napore država poput Crne Gore koje čine odlučne korake ka njoj”, kazao je i dodao da nema ujedinjenje Evrope ako Zapadni Balkan nije u njoj.

Višeminutno izlaganje premijera Lukšića propraćeno je aplauzom prisutnih dok se iz “komšiluka” rezidencijalne vile jasno čuo muški glas: ”Bravo, Igore!”.

Galerija

Bonus video: