DPS: Centar kriminala je u našem komšiluku

„Pa ne padaju glave ovih dana u mafijaškim obračunima u Podgorici, nego u glavnom gradu neke druge susjedne zemlje“
40 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 17:26h

Da je Crna Gora centar za pranje novca, kako je ocijenio švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt, evropske i međunarodne institucije i organizacije bi to navele u nekom od brojnih izvještaja, smatraju u Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Iz Uprave, koju vodi Predrag Mitrović, saopšteno je da takve konstatacije nikada nijesu došle ni sa jedne međunarodne adrese.

“Bilt takođe priznaje da problem pranja novca nije jedinstven za Crnu Goru. Ali, on nije jedinstven ni za region Balkana”, navode u saopštenju.

Švedski diplomata je uoči sjednice Savjeta ministara rekao da Crna Gora ima daleko veće probleme sa organizovanim kriminalom nego ostale zemlje regiona, navodeći da je Crna Gora u određenoj mjeri centar za pranje novca. Biltovu izjavu juče nije komentarisao niko od državnih zvaničnika, dok premijer Igor Lukšić na konferenciji za novinare povodom početka pregovora nije želio da odgovara na pitanja.

U Upravi smatraju da je jučerašnje otvaranje pregovora sa EU priznanje da je Crna Gora do sada uradila dobar posao na polju borbe protiv pranja novca, ali i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Za poslanika DPS-a Miodraga Vukovića ocjene švedskog šefa diplomatije da je Crna Gora centar pranja novca su proizvod njegovih frustracija, pokazatelj da Evropa nema jedinstven stav o svim pitanjima, pa ni o Crnoj Gori. On smatra i da je, nakon odluke Evropskog savjeta za opšte poslove da Crna Gora počne pregovore sa EU, Bilt popustio pred argumentma ostalih 26 zemalja koje ne misle da Podgorica nije zaslužila otvaranje pregovora.

„Bilt kaže jedno, (Štefan) File drugačije, (Eduard) Kukan još energičnije nego File, a suprotno stavu Bilta, što govori da Evropa nije jedinstvena u stavu ni po jednom pitanju, pa ni o Crnoj Gori“, rekao je Vuković „Vijestima“, ne želeći da ulazi u moguće motive za takve stavove Bilta.

Ističući da Crna Gora nije centar organizovanog kriminala i korupcije, on je rekao da krupni kriminal čak zaobilazi Crnu Goru. On je, komentarišući Biltovu izjavu, poručio da je centar krupnog kriminala negdje drugo “u našem susjedstvu“.

„Pa ne padaju glave ovih dana u mafijaškim obračunima u Podgorici, nego u glavnom gradu neke druge susjedne zemlje“.

Lider Nove sprske demokratije Andrija Mandić tvrdi da će odluka Evropskog savjeta za par dana sadržati sve ono što je rekao Karl Bilt, a na šta su ukazivale i diplomate, ne samo Švedske, već i Francuske, Holandije i Njemačke.

„Ono do sada što smo uradili je više simuliranje u borbi protiv korupcije i kriminala, gdje je na kazne zatvora osuđeno nekoliko ljudi, ne onih iz ešalona nosilaca organizovanog kriminala, nego neka povezana lica i ljudi koji ne pripadaju svijetu krupnih riba“, rekao je Mandić.

Galerija

Bonus video: