Muk: Očekujemo samostalan izlazak opozicionih stranaka

Identitetska pitanja će ostati visoko na listi predizbornih tema i jedne i druge strane u namjeri da homogenizuju glasače referendumske većine odnosno manjine
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 12:41h

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk očekuje da aktuelne parlamentarne opozicione stranke izađu samostalno na izbore, jer je Socijalistička narodna partija (SNP) svjesna značajne razlike u snazi u odnosu na ostale partije opozicije.

On smatra da će Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) odluku o načinu izlaska na izbore donijeti u tijesnoj komunikaciji i saradnji, racionalno procjenjujuci koristi i štete od različitih opcija predizbornih koalicija.

"Predizborni koalicioni kapacitet i DPS i SDP je prilično širok i uključuje mogućnost raličitih koalicija. Na primjer, DPS može ići u predizbornu koaliciju sa Bošnjačkom strankom, Hrvatskom građanskom inicijativom, Liberalnom partijom, ali i Narodnom strankom“, rekao je Muk agenciji Mina.

SNP je svjestan značajne razlike u snazi u odnosu na druge opozicione stranke i tereta koji koaliranje sa Novom srpskom demokratijom (NOVA) I Pokretom za promjene (PzP) nosi

"Moje očekivanje je da aktuelne parlamentarne stranke opozicije idu samostalno za izbore. Prvo, jer je SNP svjestan značajne razlike u snazi u odnosu na druge opozicione stranke i tereta koji koaliranje sa Novom srpskom demokratijom (NOVA) I Pokretom za promjene (PzP) nosi“, naveo je Muk.

On, kako je kazao, vjeruje da NOVA teško može u koaliciju sa PzP koji je prilikom donošenja Ustava optuživala za izdaju interesa srpskog naroda, a pretpostavljam da PzP ne želi etiketu saradnika politickih snaga koje se protive clanstvu Crne Gore u NATO. Trece, jer će nova politička snaga Pozitivna Crna Gora očigledno ici samostalno u namjeri da se na ovim izborima jasno politički profiliše“, ocijenio je on.

Značaj rasutih glasova

Prema njegovim riječima, za rezultate opozicije, a posljedično i vlasti naročito su važni rasuti glasovi, odnosno glasovi stranaka koje će se takmičiti ali neće osvojiti mandate.

"Zato je važno za opozicione stranke da što više takvih malih stranaka „uvuku“ na svoje liste i tako spriječe rasipanje glasova koje ide u korist najvećih partija, a najviše DPS-a“, dodao je on.

Muk navodi da se u takvoj situaciji samostalnog izlaska ključnih stranaka, može se pretpostaviti da će biti oštrija kampanja i u značajnoj mjeri negativna“, kazao je Muk.

U situaciji samostalnog izlaska ključnih stranaka, može se pretpostaviti da će biti oštrija kampanja i u značajnoj mjeri negativna

Kampanja će se, dodaje on, uglavnom voditi o odgovornosti vladajućih partija za ekonomsku situaciju i rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"S druge strane, identitetska pitanja će ostati visoko na listi predizbornih tema i jedne i druge strane u namjeri da homogenizuju glasače referendumske većine odnosno manjine“.

To naročito, kako je dodao, ukoliko do tada ne budu izglasane izmjene u vezi sa pravosuđem i postignut komprimis u vezi sa simbolima.

"Iskustva iz drugih zemalja govore da vjerovatna pozitivna odluka o otvaranju pregovora može pozitivno uticati na birače da podrže aktuelnu vlast. Međutim, to može biti isključivo kratkoročni uticaj, na mjesec ili dva, ali ako izbori kasnije od tog perioda onda je pozitivni efekat značajno manji“, precizirao je on.

S druge strane, smatra Muk, negativna odluka o otvaranju pregovora bi na istovjetan način bila vjetar u jedra opozicije.

Identitetska pitanja će ostati visoko na listi predizbornih tema i jedne i druge strane u namjeri da homogenizuju glasače referendumske većine odnosno manjine

Muk je kazao da, iako inicijative poput usvajanja Predloga zakona o stručnom osposobljavanju u ovom trenutku „nose miris izbora“, teško je ocijeniti da li je nešto i zaista u funkciji nečijeg boljeg izbornog rezultata, a naročito da li je riječ o direktnoj zloupotrebi.

"Naročito, u trenutku kada javnost nije upoznata sa rezultatima sprovođenja tog zakona. Važno je da relevantni akteri, uključujući parlament prate primjenu tog zakona, a da svi oni koji budu imali žalbe i primjedbe upute na relevantnu adresu“, rekao je Muk.

Galerija

Bonus video: