Neizvjesnost o pregovorima trajaće do samog kraja

Potpredsjednik Vlade Duško Marković u Briselu ubjeđivao diplomate da daju datum pregovora
72 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.06.2012. 08:36h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković razgovarao je juče u Briselu sa diplomatskim predstavnicima članica EU, uoči današnje sjednice COREPER-a na kojem će ambasadori 27 članica diskutovati o mogućnosti da Crna Gora krajem juna dobije datum pregovora, saznaju “Vijesti” u sjedištu EU.

Prema informacijama “Vijesti”, niko od predstavnika EU na tom sastanku nije iznio rezerve prema Crnoj Gori, već su se čule samo dobre poruke. Međutim, to ne mora da znači previše s obzirom na praksu da predstavnici članice koji imaju rezervu obično ćute ili kažu da to pitanje ostavljaju svom ministru inostranih poslova.

U svakom slučaju, neizvjesnost oko Crne Gore trajaće vjerovatno do samog Savjeta ministra inostranih poslova 25. i 26. juna koji bi trebalo da daju preporuku svojim šefovima država i vlada koji će dva dana kasnije odlučiti da li će otvoriti pregovore sa Podgoricom.

Odlaganje pregovora put prema beznađu >>>

Finska će podržati otvaranje pregovora sa Crnom Gorom >>>

Situacija je trenutno takva da su Italija i nove članice EU za otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, kao i Njemačka koja, kako je kazao izvor iz diplomtije u Briselu, želi “dodatna uvjeravanja” u vezi sa pravosuđem.

Holandski parlament će danas raspravljati o Crnoj Gori. Prema jednom izvoru, holandska vlada, koja je tehničke prirode do izbora u septembru u toj državi, predložila je Skupštini u Hagu da da zeleno svjetlo Crnoj Gori. Ni Švedska nema konačan stav, prigovarajući zvaničnoj borbi na loše rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala.

U svakom slučaju, izvori u Briselu, tvrde da je Francuska najtvrđa po pitanju Crne Gore. Iz francuskog Ministarstva inostranih poslova “Vijestima” je ranije saopšteno da ta država nema konačan stav, ali je primijećeno da EK, u svom izvještaju u kojem preporučuje da Crna Gora nastavi napredak u integracijama, “potcrtala nedostatke i ozbiljna kašnjenja u primjeni reformi u domenu vladavine prava i temeljnih sloboda”.

Bonus video: