Marković: Integracija Balkana u EU nije dovedena u pitanje

Marković je rekao da je najsnažnija poruka samita u Sofiji sadržana u deklaraciji u kojoj se kaže da EU ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Blakana
5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.05.2018. 11:32h

Rezultati samita Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u Sofiji značajni su za Crnu Goru, ali i region, saopštio je premijer Duško Marković navodeći kao najvažnije da integracija Balkana nije dovedena u pitanje.

On je to kazao u parlamentu odgovarajući na pitanje predsjednika poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Miodraga Radunovića, koji je konkretan ishod Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji i koji su njegovi benefiti za Crnu Goru.

Marković je rekao da je najsnažnija poruka samita u Sofiji sadržana u deklaraciji u kojoj se kaže da EU ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Blakana.

“Takođe i da je EU odlučna da pojača svoje angažovanje na svim nivoim radi podrške političkim, ekonomskim i društvenim transformacijama u regionu“, rekao je Marković.

On je kazao da su u Vladi zadovoljni samitom u Sofji i da su njegovi rezultati značajni za državu, ali i region Zapadnog Balkana u kome Crna Gora zauzima važno mjesto zemlje sa jasnom politikom stabilnosti i saradnje.

Marković je ukazao da je Crna Gora odmakla u pregovračkom procesu i da je u drugačijem i povoljnijem položaju od susjeda.

"To ukazuje da je u ovom momnentu evropski put zahtjevniji za države koje se nalaze u početnim fazama integracija, ali će susjedi u napretku imati podršku Crne Gore", istakao je premijer.

Prema njegovim riječima, nije najvažnije da li je na samitu upotrijebljena riječ proširenje.

"Važno je da integacija Zapadnog Blakan u obostranom interesu i ona nije dovedena u pitanje“, naglasio je Marković.

Marković je rekao da je region nedovoljno ekonomski i nfrastrukturno razvijen i da zbog toga ne treba čekati datum pristupanja da bi sa evropskim partnerima počelo da se radi na pitanju povezivanja.

"Moramo smanjiti zagušenja na graničnim prelazima, eliminisati barijere u trgovini, povećavati mobilnost mladih naučnika i profesioalan wioanla“ istakao je premijer.

Za Crnu Goru je, kako je rekao Marković, posebno važna saglasnost za izgradnju jadransko-jonskog koridora poznatijeg kao „plavi autoput“.

"Smatrano da je samit u Sofiji na strateški način zaokružio već prisutan dijalog o svi potrebama regiona u ključnim političkim i razvojnim pitanjima“, dodao je on.

Marković je kazao da je ishod samita EU-Zapadni Balkan i njegovi zaključci daju višestruke razloge za optimizam.

Prema njegovim riječima, u procesu evropskih integracija Crna Gora se rukovodi svojim prioritetima i kreće planiranom dinamikom.

"Uvjereni smo da će države članice Unije uvažavati ove činjenice u skladu sa principom napretka na osnovu individualnih zasluga ali i na temelju dugogodišnjeg partnerskog odnosa sa Crnom Gorom u ovom procesu i van njega“, zaključio je Marković.

Bonus video: