Sve veći broj žena u parlamentu

PVP je izabrao članove glavnog odbora i predsjedništvo u kom su od jedanest članova, sedam žene
4 komentar(a)
Skupština, Foto: Arhiva "Vijesti"
Skupština, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.06.2012. 14:22h

Pokret vladavine prava, izabrao je članove glavnog odbora i predsjedništvo, u kom su od 11 članova, sedam žene, saopštili su iz PVP, navodeći da su jedina partija u Evropi koja se zalaže za učešće 50 odsto žena u politici.

U toj stranci navode da se udio žena u parlamentu u većem dijelu regiona postepeno povećava.

"Ipak, sa regionalnim prosjekom od tek nešto više od 15 odsto, udio žena još uvijek je ispod kritične tačke od 30 odsto, koja se smatra neophodnom za značajniji doprinos žena političkom životu”, kaže se u saopštenju predsjednika PVP, Markana Markovića.

Prema njegovim riječima, povećanje učešća žena u politici treba izdići iznad samih brojki, obezbjeđujući uslove da rodna pitanja postanu neodvojivi dio političkih agendi.

“Ravnopravno učešće žena u donošenju odluka nije samo pitanje ljudskih prava već takođe jedan od preduslova za stvaranje demokratskog društva u kom se podjednanko uzimaju u ozbir interesi, potrebe i brige i žena i muškaraca”, rekao je Marković.

Kako navodi, unapređenjem rodnog balansa u upravljačkim institucijama, osnaživaće se upravljačke strukture, “koje će na taj način biti manje ugrožene u kriznim situacijimama, uključujući i vremena ekonomske krize”.

“O učešću žena u PVP najbolje govori sastav predsjedništva i sastav Glanog odbora. Od jedanaest članova predsjedništva, sedam je pripadnica ljepšeg pola, a to je mnogo veći procenat od zacrtanog", kazao je Marković.

Osim Markovića, predsjedništvo PVP-a činiće tri potpredsjednika, sekretar, predsjednik mladih i pet članova.

Bonus video: