Još bez stava o otvaranju pregovora CG i EU: Pariz uzdržan zbog korupcije

EK je u proljećnom izvještaju potcrtala nedostatke i ozbiljna kašnjenja u domenu vladavine prava
54 pregleda 13 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.06.2012. 12:52h

Od dopisnice iz Brisela

Francuska još nema definitivan stav o tome da li treba otvoriti pregovore o pristupanju Crne Gore, ali samo desetak dana uoči samita 27 šefova država i Vlada Evropske unije, ukazuje da je Evropska komisija “pocrtala nedostatke i ozbiljna kašnjenja u primjeni reformi u domeni vladavine prava i temeljnih sloboda”

Uz Švedsku i Holandiju, Francuska je, prema više diplomatskih izvora “Vijesti”, jedna od članica EU koja bi mogla blokirati dalji napredak Crne Gore ka EU.

Na pitanje kakve su šanse Crne Gore za dobijanje zelenog svjetla za otvaranje pregovora, jedan od portparola francuskog sjedišta Ministarstva spoljnih poslova (Ke d'Orsej), podsjetio je da odluku o otvaranju pregovora donose 27 šefova država i vlada Evropske unije i da je zaključak Evropskog savjeta iz decembra 2011. da se prostudira preporuka Evropske komisije.

“Uzimajući specijalno u obzir izvještaj Komisije od 23. maja u kojem su potcrtani nedostaci i ozbiljna kašnjenja u primjeni reformi u domenu vladavine prava i temeljnih sloboda. Savjet za opšte poslove diskutovaće o tome 26. juna, a mi nastavljamo precizno proučavati sprovođenje u Crnoj Gori”, kazao je Bernard Valero.

Prvi izazov - jačanje vladavine prava

Prema njegovim riječima, jačanje vladavine prava je jedan od glavnih izazova s kojim se Crna Gora mora uspješno suočiti.

“To je i jedan od glavnih uslova za uspješan proces evropskog približavanja. Prema tome, u interesu je Crne Gore, kao i u interesu EU, strogo sprovođenje reformi u tom domenu, dodao je portaprol francuskog ministrastva spoljnih poslova.

Crna Gora je, kako je dodao, posljednjih godina preduzela napore da se transformiše i približi EU.

“Postignut je znatan progres, posebno u donošenju zakona i u uspostavljanju institucija. Ali, uspjeh preduzetih mjera odrediće potpuna primjena reformi i konkretni rezultati koji iz njih proizlaze”, naveo je on.

Otvaranju pregovora o članstvu ozbiljno se suprotstavlja Francuska, ali ona ne želi da to bude tako očigledno, nego će, kako se vjeruje, sa prigovorima na račun Crne Gore izaći neke manje članice Unije

“Evropska unija nastaviće da je prati u njenim naporima, specijalno kada je riječ o pretpristupnim IPA fondovima”, zaključio je Valero.

Prema tvrdnjama izvora “Vijesti” iz Brisela, otvaranju pregovora o članstvu ozbiljno se suprotstavlja Francuska, ali ona ne želi da to bude tako očigledno, nego će, kako se vjeruje, sa prigovorima na račun Crne Gore izaći neke manje članice Unije. Holandija i Švedska su članice EU koje, takođe, nijesu posve načisto sa prolazom Crne Gore na viši nivo evropske igre, kazali su izvori “Vijesti” u Briselu. Iz ambasade Švedske i Holandije “Vijestima” je krajem prošle sedmice saopšteno da još nemaju konačan stav.

Izvor “Vijesti” iz diplomatije sa sjedištem u Podgorici napomenuo je da su izbori u Francuskoj nedavno završeni i da su oni sada okrenuti unutrašnjo-političkim pitanjima. Takođe, šef francuske diplomatije Loran Fabius, koga bije glas euroskeptika, prema izvorima još se nije bavio direkcijom za Balkan.

Bonus video: