CDT: Očekujte izrazito negativnu predizbornu kampanju

DPS će se truditi da, pored prisvajanja integracionih uspjeha i pridjeva evropski, opoziciju prestavi kao gubitnike, a za sve probleme u državi će okriviti globalnu ekonomsku krizu
9 komentar(a)
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.06.2012. 14:38h

U Crnoj Gori se može očekivati izrazito negativna kampanja za najavljene parlamentarne izbore, smatra izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

"Čini se da kampanja nikad nije počela ranije, jer ovo što se sada dešava u javnom prostoru Crne Gore zaista liči na predizbornu kampanju. Ako se po jutru dan poznaje možemo očekivati izrazito negativnu kampanju", rekao je Koprivica agenciji MINA.

On je kazao da odgovor na pitanje kakva se kampanja može očekivati umnogome zavisi od toga kako će izgledati izborne liste za parlamentarne izbore. "Mislim da će ponašanje političkih partija u kampanji biti veoma slično onome što smo vidjeli tokom izbora u Podgorici 2010. godine".

Opozicija će predstavljati vlast kao zlo, DPS o integracijama i krizi

"Tako možemo očekivati sljedeću situaciju:opozicija će da crta vlast kao stripovskog negativca, kao nešto u čemu su sadržana sva zla ovog svijeta uz neizostavno predstavljnje sebe kao "žrtve mrskog mafiokratskog režima"", naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, Demokratska partija socijalista će se truditi da, pored prisvajanja integracionih uspjeha i pridjeva evropski, opoziciju prestavi kao grupu koja nosi biljeg gubitništva, a za sve probleme u državi će okriviti globalnu ekonomsku krizu.

SDP da prisvoji dobro, od lošeg da peru ruke

"Socijaldemokratska partija će, ukoliko samostalno nastupi na izborima, pokušati da prisvoji sve ono što je bilo dobro, a da partnere okrivi za sve što nije bilo dobro u toku perioda u kome su zajednički bili na vlasti. Uz sve ovo članice vladajuće koalicije će se truditi da sebe promovišu u garanta očuvanja crnogorske države", smatra Koprivica.

On je kazao da je na izborima u Podgorici od svih partija promovisan neki koncept "domaćinskog menažmenta" za koji, dodao je, niko sa sigurnošću ne može reći šta znači.

"Tako je davno zaboravljena riječ odgovornost zamijenjena nečim što nikome ne daje odgovor na pitanje kako će se upravljati ovom državom. Nadamo se da će se ovog puta država predstaviti kao funkcionalan servis koji građanima treba da pruži bolje usluge bez dodataka i nepotrebnih mistifikacija", rekao je on.

Koprivica smatra da je moguća situacija da se zanemare konkretni zahtjevi građana i da navedene poruke budu presudne za opredjeljivanje. "Da li će građani i ovoga puta progutati taj mamac ostaje da se vidi".

Malo osviješćenih građana, većini nacija, vjera i himna određuju izbor

Upitan da li se može desiti da ekonomska i pitanja važna za državu budu u drugom planu u okviru kampanje, Koprivica je rekao da se toga pribojavaju svi osviješćeni građani u Crnoj Gori.

"Ako posmatrate političko tržište shvatićete da je tih osviješćenih mnogo manje od onih kojima su omiljeni lider, nacija, vjera i himna još uvijek ključni parametri za opredjeljivanje na izborima. To je prvi razlog koji objašnjava zašto su ekonomske teme u drugom planu", naveo je on.

Drugi je, dodao je, da većina političkih partija nije sposobna ili voljna da pripremi i razradi svoj koncept strategije razvoja države, korišćenja resursa i raspodjele tih resursa.

Koprivica je pojasnio da rješavanje tih problema zahtijeva i teške i nepopularne odluke i političari to, smatra on, veoma dobro znaju.

Već godinama, kako je kazao, nijesmo čuli ništa što bi se moglo nazvati pravom alternativom onome što je sadašnji ekonomski sistem i sadašnji sistem vrijednosti u Crnog Gori.

"Navedeno ne znači da politička pitanja nijesu bitna. Ali problem je ako su ona jedina ili dominantna u roku kampanje. Ostaje da se nadamo da to tako neće biti ovog puta i da će partije konačno shvatiti šta građani očekuju od njih. CDT će se potruditi da svojim projektima doprinese ovom cilju", rekao je on.

Nove partije moraju pažljivo slušati građane

Koprivica je ocijenio i da će uspjeh novih partija na izborima direktno zavisiti od predloženih načina za rješavanje brojnih društvenih problema.

"Nove partije imaju obavezu više da budu bliže građanima, da pažljivo saslušaju ono što građani žele i da te želje pretoče u izborne programe. Da odgovore na sva važna pitanja koja opterećuju crnogorsku javnost. Da u direktnom kontaku komuniciraju sa što više ljudi i da čuju njihove potrebe. I da rade duplo više od konkurencije. Ako želiš da mjenjaš ljude, ne odmeći se, rekao je sjajni Branimir Štulić", naveo je on.

Koprivica je objasnio da izborne kampanje svih političkih partija ne smiju koštati više više od 7,5 miliona eura.

"Shodno zakonu 0,25 odsto tekućeg budžeta ili 1,5 miliona eura dijeli se političkim partijama na način da se 20 odsto te sume dijeli svima, a 80 odsto sume dijeli izbornim listama koje su osvojile mandate".

Zakon nije kvalitetno implementiran i partije u toku izbornih kampanja troše i sredstva koja dobijaju za redovan rad

"Takođe, maksimalan iznos koje partije mogu prikupiti iz privatnih izvora je dvadesetostruki iznos ovih 20 odsto, odnosno oko šeest miliona eura", pojasnio je on.

Kako je kazao, tih 1,5 miliona i dodatnih šest čine 7,5 miliona eura koji predstavlja zakonski maksimum.

"Koliko će partije skupiti iz privatnih izvora ostaje da se vidi. Ukoliko se zakon dosljedno sprovodi nove partije ne moraju biti u lošijem položaju. Kao što vidite sve partije na početku dobijaju isto, a kasnije srazmjerno broju mandata. Partijama zakon zabranjuje da u toku kampanje troše bilo koja sredstva izuzev navedenih", naveo je Koprivica.

Ipak, dodaje, u realnosti, zakon nije kvalitetno implementiran i partije u toku izbornih kampanja troše i sredstva koja dobijaju za redovan rad. "Takav primjer imamo na skoro završenim izborima u Herceg Novom i Tivtu".

Bonus video: