Odbjegli Palestinac partner Veselina Vukotića

Rašidu je partner i egipatski biznismen Samih Saviris od koga se očekuje da će u narednih 20 godina u tivatski dio poluostrva Luštica uložiti 1,1 milijardu
330 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 13:36h

Muhamed Rašid, kojeg palestinske vlasti potražuju zbog milionske pronevjere, povezan je preko zajedničke kompanije, registrovane u Panami, sa nekadašnjim članovima Vladinog Savjeta za privatizaciju, sada rektorom Univerziteta Donja Gorica Veselinom Vukotićem i ambasadorom Crne Gore u Rimu Vojinom Vlahovićem.

Rašidu je partner i egipatski biznismen Samih Saviris od koga se očekuje da će u narednih 20 godina u tivatski dio poluostrva Luštica uložiti 1,1 milijardu.

Rašid, Saviris, Vukotić i Vlahović, uz Hišama Abu Senu (Hisham Abou Senna), Jusefa al-Saraja (Yousef Al-Sarraj) i Majeda Škirata (Majed Shqirat) čine odbor direktora kompanije “Montemena investment fond” (Montemena investment fund S.A.) koja je registrovana na Panami.

Dokumentacija do koje je došla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a u koju su “Vijesti” imale uvid, pokazuje da je bivši savjetnik za finansije Jasera Arafata, Muhamed Rašid, planirao da preuredi vojni kompleks “Skočiđevojka” u Reževićima, koji je 2007. godine kupio od crnogorskog biznismena Zorana Bećirovića za 41,7 miliona eura, i to uz pomoć egipatske kompanije “Džod ril istejt fand” (Joud Real Estate Fund).

U panamskom registru postoji ukupno 11 firmi u kojima se kao direktor pojavljuje Muhamed Rašid

Pretraga podataka u registru Paname pokazuje da postoji čak šest povezanih firmi koje u nazivu imaju “Joud Fund”.

“U svih šest se kao direktori pojavljuju Muhamed Rašid i Samih Saviris. Njih dvojica su direktori u još jednoj firmi na Panami, koja u nazivu sadrži Monte Mena. To je „Monte Mena Investment Fund S.A.“, koja je osnovana 27. septembra 2007. godine, i to u vrijeme kada je 'Monte Mena' preuzela vlasništvo nad 'Skočiđevojkom'”, stoji u dokumentima MANS-a.

U panamskom registru postoji ukupno 11 firmi u kojima se kao direktor pojavljuje Muhamed Rašid.

“Vijesti” su juče, pozivajući se na Asošiejtid pres(AP) objavile da je Palestina zatražila od Crne Gore, Egipta, Jordana, Iraka i Ujedinjenih Arapskih Emirata da zamrznu Rašidovu imovinu, jer ga vlasti te zemlje terete za pronevjeru miliona dolara iz javnih fondova.

Crnogorsko Ministarstvo pravde saopštilo je da nije dobilo zamolnicu od palestinskih vlasti, dok iz MANS-a barataju dokumentima koji ukazuju na to da je Rašidova kompanija “Montenegro ril istejt investment kompani limitid” (Montenegro real estate investment company limited) od firme crnogorskog biznismena Zorana Bećirovića “Kaldero trejding limitid” (Caldero trading limited) kupila vojni kompleks “Skočiđevojka”. To je bila treća prodaja kompleksa “Skočiđevojka”, površine 66.242 metra kvadratna, od 2005.

Prvi su je kupili ruski državljani Aleksandar Beljakov i Nikolaj Zemljanski za 2,35 miliona eura, koji su je dvije godine kasnije prodali Bećiroviću za 14,2 miliona. Bećirović je sedam dana kasnije prodao Rašidu za 41,7 miliona.

Privredni sud je u julu 2011. godine stavio na to zemljište privremenu zabranu otuđivanja ili opterećenja, jer Rašid Bećiroviću u dogovorenom roku nije isplatio 8,6 miliona.

Nema odgovora jer su u Parizu i na Malti

“Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju odgovor od Vukotića i Vlahovića u vezi sa mogućim poslom sa odbjeglim Palestincem Rašidom i strateškim partnerom za Lušticu Savirisom.

Prije i nego što je saslušao pitanje, rektor UDG, univerziteta čiji je jedan od osnivača bivši premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović, Veselin Vukotić je kazao da je “u Parizu na nekom sastanku”, nakon čega je spustio slušalicu i dalje nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

“Trenutno sam na Malti, u zvaničnoj posjeti. Možete me pozvati za par dana kad se vratim u Italiju”, odgovorio je kratko Vlahović na pitanje “Vijesti” da li je od 2007. u Bordu direktora “Montemena investment fonda”.

Bonus video: