DPS i SDP sad nisu protiv toga da u Ustav uđe da slučajevi korupcije ne zastarijevaju

“To je naknadna pamet proistekla iz šamara VK, koja je rekla da su predlozi PzP-a na liniji evropskih standarda"
0 komentar(a)
Džavid Šabović, Miško Vuković, Foto: Luka Zeković
Džavid Šabović, Miško Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2012. 16:06h

U vladajućoj koaliciji postoji spremnost da se kroz amandmane na izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, kao ustavna kategorija uvede rješenje prema kojem djela korupcije i organizovanog kriminala ne bi zastarijevala pred sudovima.

Takvo rješenje, koje je inače predlog PzP-a, podržao je i predsjednik Venecijanske komisije Đani Bukiki, koji je istakao da takav koncept postoji u mnogim zemljama, te da slučajevi organizovanog kriminala i korupcije “moraju imati konačnu odluku suda”.

Uvjeren da djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije ne bi trebalo da zastarijevaju, kao što ne zastarijevaju ni ratni zločini i genocid, predsjednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na kojem je nedavno usvojen predlog amandmana na izmjene Ustava, a u koji nije ušlo rješenje PzP-a o nezastarijevanju, i poslanik SDP-a Džavid Šabović kazao je “Vijestima” da je saglasan sa predlogom PzP-a.

“Postoji mogućnost da deset poslanika predloži amandman i da taj predlog amandmana na plenum ide kao predlog akta zakona. Tu šansu ćemo sigurno iskoristiti, nećemo je propustiti. To je normalno i logično. Za to smo ne da samo predložimo, nego i da se takav predlog usvoji i da zaživi. Potpuno se slažemo sa tim predlogom PzP-a”, rekao je Šabović.

Bukikijeva poruka da slučajevi organizovanog kriminala i korupcije “moraju imati konačnu odluku suda” za poslanika DPS-a Miodraga Vukovića je, kako je rekao, obavezujuća.

“To što je rekao Bukiki sigurno je da obavezuje sve nas i u parlamentu i u Vladi da tom pitanju ozbiljno pristupimo i da se nađe pravni mehanizam da se to provjeri i unese u naš pravni sistem”, rekao je Vuković.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” na koji bi način to bilo moguće, Vuković je rekao:”.

“Treba da pođe određen predlog od određenog broja poslanika, od predsjednika države ili od Vlade kao predlagača izmjena Ustava. Ne znam da li bi se DPS pozitivno o tome izjasnio, mi o tome još nijesmo razgovarali. Ali ne vidim razlog da mi to ne bi prihvatili”, rekao je Vuković.

To što sada u vladajućoj koaliciji postoji raspoloženje prema rješenjima PzP-a, za lidera PzP-a Nebojšu Medojevića je poznato ponašanje “kad dobiju šamar iz međunarodne zajednice”.

“To je naknadna pamet proistekla iz šamara VK, koja je rekla da su predlozi PzP-a na liniji evropskih standarda. Ali su loši za (Mila) Đukanovića i njegovu kriminalnu zajednicu”, poručio je Medojević.

Navodeći da venecijance neko “obmanjuje kad su u pitanju predlozi opozicije”, Medojević je dodao kako premijeru Igoru Lukšiću ne pada na pamet “da sa nama pregovaraju oko pravosuđa, nego bi radije da pregovaraju sa nekim iz SNP-a”.

“Jer su oni jedino glasali za Vladine amandmane. Jer je i (Aleksandar) Damjanović rekao da neće uslovljavati izmjene ustava identitetskim pitanjima. Oni nemaju nikakve primjedbe na amandmane Vlade oko pravosuđa, osim oko Ustavnog suda. Mi nećemo da šaljemo nikakve amandmane, jer nama Vlada nije poslala nikakve odgovore na naš predlog”, rekao je Medojević.

Bonus video: