Američki savjetnik stiže na jesen u Crnu Goru

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton je najavila dalju podršku Crnoj Gori na putu ka punopravnom članstvu u NATO
4 komentar(a)
Ambasada SAD u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ambasada SAD u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.06.2012. 15:21h

Američko Ministarstvo odbrane uputiće na jesen specijalnog savjetnika u Podgoricu koji će pomagati reformu sistema odbrane kako bi se Crna Gora što bolje pripremila za članstvo u NATO-u.

Stručnjak iz Ministarstva odbrane SAD biće angažovan u oblasti logistike, jer je procijenjeno da je u tom segmentu crnogorskom sistamu odbrane najpotrebnija pomoć.

Takva podrška Vašingtona crnogorskim naporima na putu u NATO dogovorena je nedavno na samitu Alijanse u Čikagu.

Dolazak američkog savjetnika u Ministarstvo odbrane objelodanila je u Čikagu državna sekretarka SAD Hilari Klinton na sastanku saveznika sa četiri zemlje aspiranta za članstvo.

Klinton je najavila dalju podršku Crnoj Gori zemlji na putu ka punopravnom članstvu upućivanjem bilateralnog savjetnika u Ministarstvo odbrane, i ohrabrila ostale saveznike da učine isto. Nekoliko zemalja članica saveza je podržalo tu inicijativu.

"Na osnovu 'Programa savjetovanja Ministarstva odbrane' (Ministry of Defence Advisors Program – MoDA) koji je pokrenula Vlada SAD, Ministarstvu odbrane je ponuđena podrška u daljem sprovođenju reformi u sistemu odbrane upućivanjem jednog savjetnika u Ministarstvo odbrane", precizirano je "Vijestima" iz Ministrastva odbrane.

Navodi se da je nakon sagledavanja stanja i stepena sprovedenih reformi u svim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane, zajednički procijenjeno da bi savjetnik bio najpotrebniji u oblasti logistike.

"Vijesti" su ranije objavile da su SAD vrlo zainteresovane za funkcionisanje buduće vojno-obavještajne službe u Ministarstvu odbrane, te da je ponuđena i konkretna pomoć u obučavanju i osposobljavanju kadrova za taj posao po NATO standardima.

Međutim, u Ministarstvu odbrane su kategorični da savjetnik koji dolazi u Podgoricu neće imati zaduženja tog tipa.

"Osim pomoći u sprovođenju reformi u oblasti logistike ovaj savjetnik neće imati nikakva druga zaduženja, pa tako neće biti angažovan ni na uspostavljanju vojno-obavještajne službe", tvrde u Ministarstvu odbrane.

Bonus video: