NATO zbog Nikolića obnovio razgovore o proširenju na Crnu Goru i region

Zaključilo se da izborom Nikolića može doći do ozbiljnih promjena u Srbiji i regionu
57 pregleda 16 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Reuters
Tomislav Nikolić, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2012. 11:06h

Izbor novog predsednika Srbije bio je i jedna od tema nedavno završenog NATO samita u Čikagu, potvrdila je "Jutarnjem listu" ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, prenosi Blic.

Premda su na dnevnom redu bile dvije dominantne teme, situacija u Avganistanu, te odnos s državama partnerima, tema proširenja nametnula se zapravo sama od sebe, nakon što se saznalo da je na izborima za predsjednika Srbije "izabran radikalni nacionalista Tomislav Nikolić", piše "Jutarnji list".

Nakon neformalnih razgovora i razmjene mišljenja, zaključilo se da izborom Nikolića može doći do ozbiljnih promjena u političkom odnosu snaga u Srbiji, ali i do posve nove situacije u regionu.

U raspravi na radnoj večeri ministara spoljnih poslova članica NATO pakta, učestvovala je i ministarka Vesna Pusić koja se, govoreći o situaciji i zemljama u regiji jugoistočne Europe, založila za nastavak procesa proširivanja.

"Na nivou ministara spoljnih poslova organizovan je sastanak sa zemljama - pretedentima za članstvo: Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Gruzijom. U svom sam izlaganju upozorila da je u regiji, izborom Nikolića, stvorena nova situacija, da se, naravno, ne zna kakve će biti posljedice promjene vlasti u Srbiji, ali da to svakako zahtijeva da se o temi proširenja ipak raspravlja i na ovom zasijedanju".

"Hrvatska podupire ideju o primanju BiH, Crne Gore i Makedonije u NATO jer smo sigurni da će to doprinijeti stabilizaciji odnosa i sigurnosti u regiji" kaže Vesna Pusić.

pitanje je, međutim, kako će se nova vlast odnositi prema Crnoj Gori i BiH, pa i Hrvatskoj"

Na pitanje koliko će izbori u Srbiji imati uticaja na odnose Srbije i Hrvatske, ona kaže:

"S obzirom na to da je riječ o relativno malom prostoru koji je kroz istoriju bio povezan na različite načine, jasno je da događaji u jednoj državi imaju odraza i na sve ostale zemlje u regiji".

"Teško je sada predvidjeti kakav će biti razvoj događaja, no s nešto većom sigurnošću mogu tvrditi da će promjena vlasti u Srbiji imati većeg odraza na njene susjede negoli na nju samu. Srbija će, barem se tako najavljuje, nastaviti s približavanjem EU; pitanje je, međutim, kako će se nova vlast odnositi prema Crnoj Gori i BiH, pa i Hrvatskoj", kazala je Pusić.

Bonus video: