Kulturnom nasleđu na prostoru opštine Kolašin potrebno je organizovano promovisanje i očuvanje

“Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i ICOMOS-ova Povelja o održivom razvoju kulturnog turizma nama u Kolašinu preporučuje, a mi iz GB kažemo „pod hitno nalaže“ očuvanje kulturnog nasleđa. Ono je i kolašinsko blago i turistički resurs. Zato će Grupa birača kao buduća vlast na lokalnom nivou u saradnji sa Ministarstvom kulture inicirati plansku zaštitu kulturnog nasleđa ovog područja“, tvrde u GB
113 pregleda 1 komentar(a)
Grupa Birača Šule i Mikan, Foto: Grupa birača
Grupa Birača Šule i Mikan, Foto: Grupa birača
Ažurirano: 25.05.2018. 09:02h

Kulturnom nasleđu na prostoru opštine Kolašin potrebno je organizovano promovisanje i očuvanje, tvrde u Grupi Grupa birača “Šule i Mikan s građanima za Kolašin” (GB). Kako navode, promocija materijalne i nematerijalne kulturne baštine mora biti organizovana i institucioalno oblikovana na lokalnom nivou.

“Te aktivnosti podrazumijevaju planove i programe koji se i u Kolašinu moraju izrađivati i sprovoditi po postulatima brojnih evropskih konvencija i njihovih preporuka. Kako je kulturno nasleđe prostorno - funkcionalno neodvojivo od prirodnog nasleđa u Kolašinu, potrebno je stvarati pretpostavke za njihovo povezivanje u okviru nove vrste turizma - kulturnog turizma”, piše u saopštenju GB.

Podsjećaju da “kulturni turizam koji je u ekspanziji, u razvijenim zemljama EU na lokalnom nivou podrazumijeva : obrazovanje u funkciji održivog razvoja turizma, integrisano upravljanje kvalitetom kulturnog nasleđa, koordinisano partnerstvo na teritoriji Opštine, identifikaciju partnera na lokalnom nivou i ciljeve i strategije na lokalnom nivou.

“Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i ICOMOS-ova Povelja o održivom razvoju kulturnog turizma nama u Kolašinu preporučuje, a mi iz GB kažemo „pod hitno nalaže“ očuvanje kulturnog nasleđa. Ono je i kolašinsko blago i turistički resurs. Zato će Grupa birača kao buduća vlast na lokalnom nivou u saradnji sa Ministarstvom kulture inicirati plansku zaštitu kulturnog nasleđa ovog područja“, tvrde u GB.

To, pojašnjavaju, “podrazumijeva konzervaciju, restauraciju, rekonstrukciju i revitalizaciju spomenika kulture, crkvenih spomenika kulture, knjiga, rukopisa, arhivskih dokumenata, audio–vizuelnog materijala, elektronskog nasleđa, kao i usmene tradicije i druge materijalne i nematerijalne baštine Kolašina i okoline”.

“Održivost takvih projekata leži u činjenici da kulturni turizam obezbjeđuje sredstva, koja su neophodna za očuvanje kulturnog nasleđa. Zato Kolašin, u budućem periodu, mora razvijati vjerski, kulturno–istorijski, edukacioni, umjetnički i manifestacioni turizam. GB ima kapaciteta i volje da učini da kulturno nasleđe Kolašina postane jedan od turističkih simbola ovog malog grada", piše u saopštenju GB.

Bonus video: