Lukšić: NATO-u ne možemo dati brojnost ali možemo vještine i multietničnost

Na pitanje šta Crna Gora očekujete od NATO samita u Čikagu, Lukšić je kazao da očekuje potvrdu da su vrata tog saveza otvorena za Crnu Goru
94 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.04.2012. 07:00h

Premijer Igor Lukšić kazao je da je Vlada inicirala ustavne izmjene u oblasti pravosuđa zbog obaveza u evopskim integracijama, ali da je opozicija iskoristila to da zatraži promjene Ustava zbog identitetskih pitanja.

Odgovarajući na pitanja novinara na bezbjednosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi, Lukšić nije mogao da precizira da li će posao oko izmjene Ustava biti završen do juna, kada se očekuje odluka EU o otpočinjanju pregovora sa Crnom Gorom.

"Ustavne promjene su komplikovana procedura u svakoj zemlji i vidjećemo šta će biti", kazao je Lukšić.

On je u petak u Bratislavi, zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, učestvovao na panelu koji je bio posvećen Crnoj Gori i prespektivi zapadnog Balkana.

Na pitanje šta Crna Gora očekujete od NATO samita u Čikagu, Lukšić je kazao da se zna da to neće biti samit proširenja, ali da očekuje potvrdu da su vrata tog saveza otvorena za Crnu Goru.

On je naglasio da Crna Gora NATO-u ne može da ponudi veliku teritoriju, brojno stanovništvo, ali može dobar primjer multietničkog sklada i međuvjerske tolerancije.

"Možemo da donesemo u tu zajednicu određene vještine, pozitivan multietnički model koji funkcioniše. Sa bezbjednosnog stanovišta, pokrivenost sjevernog Mediterana ne može biti potpuna bez Crne Gore", kazao je Lukšić.

On je poručio da se nada da će Crna Gora dobiti otvaranje pregovara u junu i da "jedva čeka novu fazu integracija".

"Mislim da smo pokazali posvećenost i dali sve od sebe na evropskom putu. Imali smo brojna pitanja sa kojima smo morali da se suočimo: od reforme sudstva, jačanja adminstrativnih kapaciteta, do slobode izražavanja. Želimo da održimo opipljivu evropsku perspektivu, jer je Crna Gora, posllije Hrvatske, prva naredna članica EU", kazao je premijer.

On je ocijenio da su put u NATO i EU kompatibilni procesi koji podrazumijevaju osnaživanje vladavina prava, demokratizaciju, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Govoreći o ulozi Sjevernoatlantskog saveza, Lukšić je kazao da je NATO garant mira i stabilnosti na Balkanu, te da politika otvorenih vrata mora ostati dominantna:

"Još ima neriješenih pitanja na Balkanu i važno je da ovaj region ima evroatlantsku perspektivu".

Bonus video: